Eren les 11 i desset minuts del matí quan l’amo en Toni Sureda, de Son Vell, treu la primera botella de vi del clot. Es complia el ritual que ja és tradició a la finca ecològica de Son Macià de Manacor, despertar el vi que fa un any que dorm al fons de la síquia oberta al bell mig de la vinya, just davant les cases, en les terres rogenques de call vermell. 400 botelles han esperat aquest moment els darrers dotze mesos. Contenen un vi reposat en bota durant dotze mesos fet de callet i un 20% de fogoneu, dues varietats d’aquí que han acabat desterrant definitivament el cabernet inicial. El vi ha millorat amb el canvi, diuen els que en saben.

De la bota les botelles passaren al clot, on han esperat els darrers dotze mesos el moment de veure la llum, a un metre i vint centímetres de fondària, amb una temperatura pràcticament estable de 18 graus, a l’estiu com a l’hivern. Ara, les botelles del vi de 2021 esperen el moment d’ocupar l’espai que aquestes que ara es desenterren, deixaran buit. El cicle continua, la tradició es manté i una partida d’incondicionals assisteixen any rere any a la cerimònia de treure les botelles de davall terra, per aixecar acta testimonial que tot s’ha fet com toca. I del clot a la taula, perquè el ritual acaba amb un berenar on el vi és sempre protagonista.

Els Sureda de Son Vell, més que una família
Guillem, Maria i els seus fills Toni i Maria, i ara el net Pau, són més que una família. Com es diu en aquests casos són una força de la naturalesa. Han convertit Son Vell en un punt de trobada d’una partida de bojos pel vi que saben gaudir i compartir a parts iguals. Son Vell és també una finca a l’antiga, que conrea un poc d’això i d’allò i tot en ecològic. Fan hortalissa i cereal, tenen una guarda d’ovelles, fan el seu oli i les seves matances. Es podria dir que poca cosa han d’anar a cercar a la botiga per subsistir. I les portes de la casa sempre romanen obertes, com els braços d’aquesta gent que creu en la terra i en l’esforç del dia a dia. Pagesos de bon de veres.
