Tast a cegues

!--akiadsense-->

Aquesta setmana, la DO Pla i Llevant i Vi de la Terra Mallorca ens fan una proposta de tast a cegues que, ben segur, no serà una més en el seu estil. La conduirà Josep Vilaseca, delegat de l’ONCE a les Balears i ell mateix amb una discapacitat visual que el situa en una posició d’excepció per valorar els que els sentits ens diuen a l’hora de tastar un vi.

En el seu cas, al fet de no poder utilitzar la vista per conèixer el vi s’afegeix la passió i l’entrenament en el tast a partir de la resta de sentits. Així Vilaseca ha perfeccionat l’olfacte i el gust fins a extrems que difícilment assolirem la majoria dels aficionats.

Josep Vilaseca és autodidacta. Va començar fa quinze anys a tastar vins esperonat per la seva passió pel vi. Reconeix que des que va perdre la vista, de molt jove, ha entrenat fins a aconseguir tenir l’olfacte ben educat. També el gust: “És una qüestió lògica i quan perdem la vista tenim una predisposició natural per anar perfeccionant la percepció amb els quatre sentits restants”, afirma.

Per això ell no necessita que un altre li expliqui com és el vi que té a la copa.: “M’agrada enfrontar-me sol a l’ampolla, acaronar-la, recorre amb els dits l’etiqueta, ensumar el tap i veure quina olor de fruita fa, llavors oloraré el vi, l’oxigen que du…No necessit la descripció”.

Copa de vi

!--akiadsense-->

Ell serà qui dirigeixi el tast que es farà dia 25 de febrer a la seu de l’ONCE de Palma, al carrer de Manacor, amb la col·laboració de la cellerera Pilar Oliver (Bodegues Miquel Oliver, de Petra).

En aquesta ocasió, Vilaseca sap que jugarà amb avantatge respecte la resta de participants, que ho faran amb els ulls tapats: “Jo jug en una altra lliga”, diu fent una clucada d’ull perquè sap que difícilment ningú més que ell arribarà tan enfora amb l’olfacte i el gust. “El vi és una experiència global i és important enfrontar-s’hi amb humilitat, amb disposició a descobrir també en circumstàncies no habituals, fins i tot desconegudes”.

Per afegir un punt de dificultat a l’experiència, tots els vins que s’hi tastaran –sis vins blancs i negres, d’anyada i amb criança amb bóta, de la DO Pla i Llevant i de l’IGP Vi de la Terra Mallorca. També es tastarà un most i un vi econòmic, per comparar-los amb un vi de qualitat- seran servits a la mateixa temperatura.

Qui accepta el repte? Trobareu més informació seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa