Just en els darrers dies abans de la quaresma hem parat la taula en un restaurant de carn: La Tabernita, en el polígon de Can Valero de Palma. El restaurant es va obrir l’any 1999 pels pares de l’actual propietari. Allà es servien menjars de menú amb la intenció d’alimentar a la munió de persones que treballaven en aquell polígon incipient. El restaurant tenia bona clientela. I es ben sabut que quan hi ha camions a la porta d’un restaurant indica que hi trobarem bona menjar. Però amb l’arribada del covid19, José Luis Artacho, va decidir fer un canvi i el va convertir en un restaurant de carn, de carn excel·lent.
La carta no és molt llarga, però més que suficient perquè els carnívors quedin ben satisfets. I si a això hi afegim la qualitat, les expectatives queden més que cobertes. En els entrants s’ofereixen plats mallorquins: sobrassada o botifarró i oferta variada de xorís, ous estrellats, formatges i croquetes de molt bona qualitat. Oferta de carn variada: piteres, churrasco, vèrtoles i costelles de xot, pollastre o cebó. L’especialitat de la casa és la carn de vaca vella madurada provinent de Galícia que cada setmana és transportada a l’illa. S’ofereix: entrecot, picanya, rellom, chuletón de mida immensa i chateaubriand. La qualitat de les carns de vaca és excel·lent en tots els tipus de tall. Els postres són casolans, diversos tipus de pastissos.
La carn madurada és una tècnica de preparació que no és molt coneguda. Aquest procés es fa perquè la carn sigui més blana, gustosa i aromàtica. Quan l’animal és mort pateix el rigor mortis, els músculs estan molt rígids i la carn seria massa dura per ser consumida tot d’una. Existeixen diverses tècniques per aconseguir l’ablaniment, que en general consisteixen en tenir les peces de carn a una temperatura freda i humitat controlades per un espai mínim de quatre setmanes. En aquest temps les fibres musculars es rompen. Contribueix al procés certs tipus de bacteris i fongs dels que s’ha de controlar que no proliferin.
La bodega és abundant en vins negres, però pocs mallorquins, just dos entre quinze. Un aspecte a millorar. Destaca la presència de dos vins francesos, un blanc gallec, tres caves i dos xampanys.
En resum, una visita que val la pena per la qualitat i l’amabilitat de José Luis que informa molt bé sobre les característiques de la carn que serveix.
- Nom: La Tabernita
- Ubicació: Camí de Jesús, 28. 07011 Palma.
- Responsables: José Luis Artacho
- Reserves: 971 253084
- Especialitat: Carn a la brasa d’excel·lent qualitat
- Horaris: De dilluns a divendres de 7:00h a 16.30
- Bodega: Vins negres. Poca oferta de vins mallorquins. Cava i xampany. Un vi blanc.