Hem parat taula a un restaurant de la plaça Gomila, el Brutus. Aquesta plaça ha tengut molta presència en la història de Palma. En el segle XVII quan estava ben aïllada de la ciutat va ser fogó de jueus on varen ser cremats un grapat de persones d’aquesta creença. Però sobretot va aconseguir fama durant el segle XX, des dels seus inicis quan va ser lloc de trobada de pintors com Anckerman o Ramon Casas. Santiago Rusiñol hi tenia casa.
Des d’aquell moment la plaça va anar guanyant prestigi com a lloc d’esbarjo dels ciutadans. Durant tots el segle la plaça ha tengut alts i baixos. Moments d’establiment de restaurants, bars, sales de festa o d’altres que en resposta a diverses crisis els locals anaren tancant i així va començar la degradació de la plaça. Noms capitals són: el Joe’s, el Mònaco, Tito’s, Mínims, o Oasis, entre molts d’altres. Tota això ho citam perquè, actualment, des d’anys d’abandó de l’activitat i la degradació consegüent ens trobam amb una revifada de la qual el restaurant Brutus vol ser emblema de la recuperació de l’activitat social de la plaça d’El Terreno.

Cal destacar l’arquitectura i la cuina italiana del restaurant
El primer que s’ha de destacar d’aquest restaurant, abans d’arribar a la cuina, és l’ambient que han establert. La construcció està inspirada en el moviment dit Brutalisme que fou llançat a principis dels anys cinquanta del segle passat. Consisteix a mostrar els materials que constitueixen l’edifici sense cobrir: formigó, fustes, ciment o metalls, sense cap recobriment. L’aspecte crida molt l’atenció. El restaurant disposa d’un conjunt d’ambients ben diferenciats que li donen una gran diversitat. El local és acollidor, tant a l’interior com a la terrassa. I un detall interessant és la cuina, completament oberta al restaurant. Els plats s’elaboren a la vista de tothom. Destaca el forn de llenya especialment dedicat a l’elaboració de pizzes.

La cuina que ofereix és bàsicament italiana amb bona oferta diversificada d’antipasti, carn, peix, pizzes i postres. Mereix un comentari general per elogiar la qualitat dels plats que ofereixen, per la qualitat en si dels ingredients i la seva elaboració com per la seva presentació. A les imatges teniu una mostra visual dels plats que ben bé serveix a la invitació de visitar aquest restaurant. Si podem oferir una selecció dels plats tastats recomanaríem: Dels entrants la stracciatella de burrata i figues, els calamars fregits o les albergínies. Dels plats de pasta no importa fer una selecció, es poden triar tots amb els ulls clucs. El bacallà amb ciurons, és excel·lent. I que no se’n vagi ningú sense tastar el seu tiramisú.

El celler pensam que necessita una reestructuració. Com quasi sempre hem de fer la crítica de vins de Mallorca, just representats per una sola referència de cada tipus de vi. Sempre sembla allò de tenir un vi mallorquí perquè no pugui dir ningú que no en tenen. Però més enllà d’això, un restaurant que es presenta com italià hauria de tenir una certa oferta de vins italians, i és molt escassa. Pot ser que no siguin tan coneguts i celebrats com els francesos, però ningú pot negar la seva qualitat. En aquest restaurant hi manquen.

- Nom: Restaurant Brutus
- Ubicació: Robert Graves, 2. 07015 Palma. (Plaça Gomila)
- Reserves: reservas@brutusrestaurante.com
- Xarxes socials: https://www.brutusrestaurant
Taula Parada són J. Company, A. Miró, C. Picornell, C. Rosillo, A. Bennàssar, M Gili, J. Sureda, P. Estelrich.