Temps de setembre, temps de verema i temps de fideus de vermar, el plat que les festes de la verema, que es celebren a Binissalem han posat de moda per celebrar la nova anyada del raïm que arriba als cellers. Binissalem ho celebra amb molta festa, especialment un gran sopar de carrer en el qual hi ha autèntica i cordial competència entre els veïnats per disposar la taula més elegant per menjar aquest plat humil, nascut a la vorera de les vinyes amb l’objectiu de què els veremadors recuperessin forces per continuar amb la feina de tallar els raïms. Com tots els plats de la cuina popular es feia amb el que els hi oferiria l’entorn de la vinya amb l’aportació bàsica de la carn d’una ovella vella. Pocs ingredients, però saborosíssim, reconfortant.

No hi ha dubte que les messes, en general, i les de veremar en concret suposen un esforç físic important. Moltes hores al sol, al vent o la humitat notable en aquests dies de setembre. Al matí, després d’haver recollit les primeres retxes de vinya, els viticultors berenen de manera contundent, a les vinyes mateixes, emparats per l’ombra curta dels ceps. A la cistella, pa, sobrassada vella o formatge, el que en dèiem pa i taleca. La fruita la proveeix la vinya mateixa. Contrasten aquestes menjades amb el que hem llegit i altres hauran pogut tastar a les vinyes franceses de qualsevol regió en les que se serveixen autèntics àpats de luxe al costat dels vinyets. És ben sabut que el món del vi francès és diferent de tota la resta de països. Tenen una cuina específica del temps de les messes de veremar. Entre tots els plats destaquen les quiches de carns o verdures en les quals els cuiners han de demostrar la seva habilitat i imaginació. Als domaines més pretensiosos contracten cuiners de reconeguda fama per aquests dies.

Aquest mes hem parat taula al Celler Sa Vinya de Binissalem, un clàssic del poble i un clàssic per la seva oferta anual dels fideus de vermar. Són degustats per una munió de clients fidels a la cita del setembre. Del restaurant destaca l’agilitat del seu servei, amable i eficaç. Hem degustat el menú del dia encapçalat pels fideus de vermar. Servit amb un brou generós de carn molt gustós. Els fideus al seu punt, ni massa fets ni amb el punt blanc central que demanen els italians a les pastes. La carn de xot, obligat ingredient, amb proporcions generoses dona el punt precís del qual ha de ser el gust dominant del plat. Se serveix a part un brou coent, però molt coent, per als que els hi agraden les emocions fortes. Hem acompanyat els fideus amb vins de Binissalem fets a base de manto negro, el raïm per excel·lència d’aquesta denominació d’origen. Un maridatge perfecte de gran harmonia entre la intensitat del plat i del vi. El menú del dia es completa amb una oferta variada de carns, ous i peix que donen diversitat a la carta i poden satisfer els diversos gusts dels clients.

- Nom: Celler Sa Vinya
- Responsable: Sion
- Ubicació: Carrer Conqueridor, 98. Binissalem
- Menú: Al migdia ofereix un menú format per cinc primers, cinc segons i postres. Al preu de 14,00 euros. A la nit oferta a la carta.
- Horari: Obert tot el dia, des de les 7:30 h fins a les 0:00 h
- Reserves: 971 511 373
- Cuina: Mallorquina i mediterrània
- Celler: Bodega curta, però ben triada. Bona presència de vins de Binissalem.
Taula Parada som J.Sureda, A.Miró, M.Gili, P.Estelrich, A.Bennàssar, C.Rosillo, J.Company, C. Picornell.
