Hem parat taula a un restaurant xinès, el Restaurant Kirin (Luca de Tena, 46 de Palma) empesos per la curiositat de conèixer un poc la cuina, o millor, les cuines xineses, perquè en ser un continent tan immens és fàcil suposar que hi ha d’existir una gran diversitat, però en general ens manquen molt de coneixement sobre aquell país. Així que hem cercat assessorament i l’hem trobat en na Maria Antonia Company, una experta coneixedora del món xinès.
El seu interès per la Xina va començar de jove atreta per la filosofia, la literatura, l’estètica, la cultura, en fi. Va començar a estudiar la llengua xinesa, força complicada, i posteriorment s’ha convertit en una bona experta d’aquella cultura. A la Xina es va establir a Beijing, va aconseguir beques del seu govern i el que era una afició va desembocar la seva professió creant una consultoria estratègica especialitzada en el mercat xinès, Long Srategic Consultancy.
Ens explica que existeixen vuit grans famílies culinàries arrelades al sud-est del país i al litoral oriental que són les més importants. Difícil resumir en un article el que ha estat una lliçó magistral de cultura xinesa a través de les seves cuines. El dinar ha estat molt complet perquè a part de la cuina hem tengut l’ocasió d’endinsar-nos en la cultura i la manera especial i personal que tenen de veure el món, com la sorprenent importància dels números 1, 2, 3 i 10.000 o l’estructura modular del seu pensament. Una experiència notable. Cuina i cultura.
Na Maria Antonia ha elegit un menú representatiu de les diferents cuines.

口水鸡 – 川菜
Començam amb un plat fred: pollastre sucós de la regió de Sichuan. Ben condimentat amb el pebre coent de Sichuan amb una coentor especial, fresca i diferent. Aquests pebres han donat fama a la cuina de la regió.

海鲜豆腐羹 – 闽菜
Sopa de marisc i mató de tofu de la cuina Min. Aquesta sopa de marisc és molt antiga i té la seva història perquè existia una versió anterior feta amb carn, però la filla d’un emperador va demanar que li preparessin amb peix, però que el peix no fos visible, sol el quadrat de tofu.

荷叶包饭 – 粤菜
Arròs de fulla de Lotus és un plat tradicional i famós de la província de Guangdong, pertanyent a la cuina Yue. La fulla de lotus és ampla i rodona, lleugerament gruixuda i suau, i té l’efecte de dilatar els vasos sanguinis i reduir la pressió arterial. És fresca i terapèutica, la qual cosa la converteix en un embolcall natural ideal d’aliments. Aquest costum s’ha iniciat a Guangzhou i s’ha estès a Hong Kong i Macau.
炒面 – 全国,葱油拌面、炒粉干 – 浙菜(不属于八大菜系)
Fideus fregits, ensalada de fideus i fideus secs fregits de la cuina Min.
Tots tres són fideus secs, sense sopa. Els fideus fregits són un plat tradicional popular a tota la Xina i cada regió té una recepta diferent. Els fideus barrejats amb oli de ceba tendra i els fideus d’arròs fregits provenen de les regions de Jiangsu i Zhejiang. El primer són fideus cuits barrejats amb l’oli de ceba tendra, mentre que els fideus d’arròs fregits es sofregeixen amb verdures i carn en una paella.

葱油蛤蜊 – 苏/浙
Cloïses amb ceba tendra de la cuina Su o Zhe és un plat casolà popular a la costa sud-est de la Xina. Les cloïsses fresques, quan es couen al vapor o bullides sense espècies, són extremadament saboroses i l’aroma de les cloïsses quan es regeixen amb oli de ceba tendra és irresistible.
锅包肉 – 东北菜
Porc en test es fa amb filet de porc i midó i es fregeix dues vegades. Va ser desenvolupat l’any 1907 pels funcionaris de la dinastia Qing a Harbin, nord-est de la Xina, per satisfer els gustos dels seus convidats russos, i es va servir amb una salsa agredolça. Més tard receptes gourmet van sortir gradualment i el porc en test també va començar a circular fora de Harbin.
黑椒牛柳 – 粤菜
El filet de vedella amb pebre negre és un plat de la cuina Yue, els ingredients principals del qual són la vedella i ceba, però alguns diuen que és una cuina modificada a partir d’espaguetis de vedella de pebre negre. Quan s’acaba la carn, als xinesos també els agrada utilitzar la salsa per barrejar-la amb l’arròs.

Verdures:
红烧茄子 – 鲁菜
Albergínia brasa és un plat tradicional xinès de la cuina Lu amb una llarga història, un bon exemple de plat vegetarià i un aliment popular. L’albergínia estofada s’elabora amb l’albergínia com a ingredient principal, amb la quantitat adequada de sucre, salsa de soja, sal i carn picada al gust.

Postres:
南瓜饼 – 粤菜(点心)
La cuina Yue és famosa pel seu dim sum, i el pastís de carabassa és un dels plats més populars. Es va inventar fa 700 anys i és un plat a base de carabassa amb un sabor suau, dolç i enganxós que humiteja els pulmons i enforteix la melsa, calmant la tos.
