Les cuines de cada país tendeixen a sortir de les seves fronteres per aconseguir el reconeixement internacional. Ho fan amb més o menys fortuna, però a quasi totes les ciutats sempre hi trobam: restaurants francesos, turcs, grecs, libanesos, italians, xinesos o tailandesos. Entre aquests tenen singular incidència les cuines xineses transportades per originaris d’aquell país que s’estableixen arreu del món i els italians que possiblement són els més desvirtuats per ser els més imitats. La similitud d’ingredients anima als agosarats, que moltes vegades ofereixen un poti-poti sense massa gràcia recobrint pizzes o acompanyant pastes. I aquí s’han de salvar una sèrie d’excepcions, una de les quals ja l’hem comentada en aquests articles i un altre és el restaurant que hem visitat aquest mes, el Casa Rosita, en ple barri de Santa Catalina.

Casa Rosita és un restaurant italià especialitzat en la cuina de Bolonya, ciutat històrica. Com diu el responsable, “l’únic producte que oferim que no és bolonyès és la Coca-Cola”, de la qual, un pòster vintage presideix una de les parets. El matrimoni, Stefano Govoni i Elena Zacometti, estan al capdavant d’aquest restaurant, obert des d’anys enrere en ple barri de santa Catalina. Tot allà està condicionat a una mesura confortable: els dies que tenen obert, les hores de servei, les dimensions del local o els plats que ofereixen. La decoració del local és un homenatge a la sostenibilitat i a donar noves vides a les coses: taules, cadires, semblen extretes de qualsevol mercat d’encants, però en conjunt, tot plegat, crea una sensació d’harmonia, de comoditat, d’afabilitat rematada per la bonhomia dels propietaris que malgrat els anys passats aquí, usen l’italià com a llengua de comunicació.

Aquest ambient ens disposa a gaudir de la cuina. El propietari ens mostra una carta molt naïf amb la seva oferta, que els membres de la taula es disposen a tastar de cap a peus, d’entrants a postres. D’entrant hem pogut degustar la post amb diversos embotits: la mortadel·la, infamada entre nosaltres, però la que serveixen al restaurant et recupera de les males imitacions que circulen amb freqüència, salami, prosciutto, luganega, vitello tonnato i diverses classes de formatge de la regió i salses especials. Entre els plats principals s’ha de destacar els tortellini in brodo, plat típic de la cuina bolonyesa, per Nadal, que es difrencia perquè la pasta farcida de carn se serveix amb brou, tagliatelle al ragú, que és la salsa que aquí coneixem com bolonyesa, gnocchi al pesto, o la pizella. Convé destacar també les albergínies amb formatge, parmigiana, i la polpeta, que és la seva versió de les pilotes fetes de ragú, de gust molt suau. Entre les postres s’ha de destacar el tiramisú i la zuppa inglese.


Mereix especial atenció la carta de vins. A la fi!, un restaurant italià que no ofereix riojas, verdejos o riberas, sinó amb una carta amb una bona proposta de vins de les diferents zones vinícoles italianes. Ofereixen vins de Sicília, Montepulciano, l’inevitable Lambrusco, o els més propers a Bolònia: Brunello di Montalcino o el Chianti, elaborats amb la varietat sangiovese. I per culminar l’ambient italià, música italiana de molts diversos cantants acompanya l’àpat. Dalla, Carrà, il Dottore, De Gregori, Cutugno, Carosone, completen la festa.

Taula Parada: C Picornell, M Gili, A Miró, J Company, A Bennàssar, C Rosillo, J Sureda, P Estelrich.
Nom: Osteria Casa Rosita
Responsables: Stefano Govoni i Elena Zacometti
Ubicació: Carrer Pursiana, 28. 07013 Palma
Menú: Plats típics de la ciutat de Bolonya (Regio-Romagna). Tortellini, tagliatelle. Tiramisú
Horari: Obert els vespres de dimecres a diumenge, a partir de les 19:30h.
Reserves: 608 427 192

Cuina: Bolonyesa.
Bodega: Excel·lent oferta de vins de totes les regions vinícoles italianes: Chianti, Brinello di Montalcino, Soave, Barbaresco o Sicília.