Mallorca té una oferta gastronòmica internacional molt variada i la concentració més gran es dona en el barri de Santa Catalina de Palma. En un dels seus carrers s’hi assenta el restaurant À ma maison, l’únic de l’illa de cuina de Tunísia, el qual, aquest mes compleix tretze anys des que va obrir les portes. Es tracta d’un restaurant molt personal de Saloua que és la propietària, cuinera i cambrera. Atén els seus clients amb una amabilitat extraordinària mentre els convida a fer una visita cultural a la cuina del seu país.

La cuina de Tunísia és una cruïlla entre la Mediterrània i la influència berber. Els ingredients no ens sorprenen, són els mateixos de totes les cuines dels països entorn d’aquest mar. Gran varietat de verdures, cereals, ous, marisc, peixos i carn, bàsicament de xot. I la interpretació pròpia del país, de la que destaca la tendència a l’ús d’espècies coents, representada per la salsa harissa, mescla de pebrets coents, all i oli d’oliva i els pastissos, molts dolços, amb abundància de l’ús de mel i sucre. La carn de porc n’és absent per motius religiosos. En canvi, se segueix produint vi a la part nord del país. Aquests contrasts són la conseqüència d’un país de trobada de les cultures musulmana, jueva i cristiana que conviuen de manera harmoniosa, encara que la majoria musulmana és dominant i sempre hi és present la influència cultural francesa en haver estat província, no colònia, d’aquest país.

En la nostra visita hem gaudit d’uns entrants a base d’allioli suau, l’omnipresent salsa Harissa i olives mallorquines marinades a l’estil de Tunísia. Com a aperitiu es pot tastar el humus amb un toc personal acompanyat d’un pa tradicional preparat al mateix restaurant i els brics, un dels plats més representatius. Els brics s’elaboren amb una pasta de mil fulls doblegada formant una bossa i dins la qual hi ha verdures i ou bullit. Hi ha d’altres tipus de bric, com el farcit de pasta de llegums i untat d’Harissa, en aquest cas no coent. S’ofereixen fregits en oli d’oliva. Hem pogut gaudir d’un llom de llobarro a la planxa, amb la pell cruixent acompanyat d’alls, bunyol de patata i tomàtigues xerri també a la planxa. Hem seguit amb el plat més tradicional de la cuina del nord d’Àfrica, el cuscús, que serveix de base a acompanyaments de verdura, carn o peix. En aquest cas de carn de xot al forn, merguez i una salsitxa de carn de xot ben condimentada feta a la planxa. Es completa el plat amb cigrons cuits, sencers i amb salsa i trossos de carabassa i pastanaga al vapor. El cuscús és un dels cims de la cuina del Nord d’Àfrica. Els pastissos fets de farines, pasta d’ametlla, amb la generositat de l’ús de mel i sucre han culminat l’àpat.

Hem aprofitat per tastar dos vins negres del país fets de varietats internacionals com Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah i Touriga, aquest darrer una varietat del país africà. Uns vins amables en els quals destaca la bona maduració i la presència d’uns tanins dolços molt ben integrats amb el contingut alcohòlic.
Saloua, s’esforça a oferir en el seu restaurant una miscel·lània de la cuina de Tunísia mitjançant la proposta d’una cuina tradicional que es pot ampliar, si es demana amb antelació, però també té plats del dia perquè els comensals ho adaptin a la seva gana i als desitjos de descobrir una cuina, no molt llunyana geogràficament i molt més pròxima pels ingredients usats.
Nom: À ma maison
Responsable: Tia Saloua
Ubicació: Carrer Soler, 18A. Palma
Menú: Molt variat. Té oferta per emportar-se el menjar a casa. El menú del dia format per tres plats a 18,00 euros. ‘Menú Sorpresa’ que pot ser de tres, o de quatre plats. A 34,50 o 38,50 euros. Cuscús especial amb verdures, xot, pollastre i merguez. Té oferta dels mateixos plats, però vegetarians i vegans.
Horari: Obert de dimarts a dissabte de 13:00h a 15:00h.
Reserves: Telèfons: 971 919697 o 634906941
Cuina: Tradicional de Tunísia
Celler: Vins de Tunísia, mallorquins i internacionals.
Taula parada és C. Picornell, J. Sureda, A. Miró, C. Rosillo, A. Bennàssar, J. Company, P. Estelrich i M. Gili.