En posar un peu al restaurant Can Boqueta de Sóller t’adones que has entrat en un lloc diferent. Abans de fer consideracions sobre el menjar que ofereixen, l’ambient general et predisposa a gaudir de bones sensacions. De tot d’una veus que et trobes en una casa mallorquina típica de poble: aiguavés de davant i de darrere i un ampli pati al fons que segur que a l’estiu deu ser un lloc excel·lent per combatre la calor a les nits. Kiko Martorell, propietari i xef del restaurant, abans de decidir-se per aquesta ubicació en va considerar d’altres que no li oferien l’aspecte d’aquest local.

I és que al restaurant tot està molt pensat, discret, però res és fruit de l’atzar, des de les taules parades amb estovalles de tela, les copes, els plats de ceràmica diferents per cada tipus de menjar, el detall sorprenent dels coberts de color diferents a cada plat: platejats, daurats i negres. Per completar l’ambient general s’ha de fer referència als cambrers, no just per la seva amabilitat, que en aquests tipus de locals ja s’hauria de donar per suposada encara que moltes vegades no aconseguida, sinó per la seva eficàcia discreta a servir i a explicar cada plat en el moment de dur-lo a la taula.

Al capdavant del restaurant hi ha el seu propietari i cuiner: Kiko Martorell, el qual explica amb molt d’entusiasme la seva concepció de la cuina que va més enllà d’oferir una cuina de qualitat arrelada a la tradició i que obri a noves propostes innovadores cercant nous usos en els productes de sempre, Kiko considera que un punt bàsic de l’oferta és la qualitat del producte, afirma que el preu una mica més elevat de les matèries primeres de qualitat a la cuina no pot ser una excusa per no usar-les en els plats, ja que en el conjunt de l’activitat econòmica d’un restaurant no suposen cap despesa important, en canvi, no usar-les suposa depreciar la subtilitat de cada oferta. I en aquest punt fa una proposta a les autoritats del govern: la conveniència de tenir una informació sobre les empreses que ofereixen productes locals de qualitat amb l’objectiu d’estalviar temps als restaurants interessats que actualment han de dedicar molt de temps a cercar els llocs on poden trobar aquests productes de qualitat.

També considera el seu restaurant inclòs en l’engranatge de l’economia de l’illa. En oferir productes locals de qualitat es transforma en una agent activador de l’economia circular de l’illa, ja que cada producte implica la participació de diverses empreses que activen el moviment monetari del nostre entorn.

S’ha de destacar la presència de vins mallorquins a la carta. Si a bastant de restaurants l’oferta d’aquests vins sembla més que els hi han posat perquè ningú no pugui dir que no n’hi ha, a Can Boqueta són els protagonistes de la carta amb una selecció molt acurada amb presència de totes les varietats locals de vinya i de cellers de totes les marques de qualitat.

I, finalment ens podem posar a taula per considerar l’àpat de què vàrem gaudir en el restaurant en aquest mes de desembre: aperitius, un primer plat de Suquet de gamba de Sóller amb picornells, després a escollir entre Negret del Mediterrani amb veloutté de chardonnay o Caldereta de gamba de Sóller. Kiko Martorell posa com a exemple de producte de qualitat el negret, un peix que abans era poc apreciat i ara està de moda. Explica, però, que moltes vegades el que es posa als plats procedeix de l’oceà que té una qualitat bastant inferior al del Mediterrani.

El següent plat és un altre exemple de la preocupació del cuiner pels productes de qualitat i autòctons: Galta de porc negre amb salsa de figues i pebre rosa,. Destaca la diferència que hi ha entre el porc negre i les altres varietats de porc que hi ha al mercat.
Acaba el dinar amb un sorprenent esclata-sang confitat, xocolata, gató, gelats i fruita d’hivern.
Tots els plats són de gran elegància i subtilitat. Sap extreure les millors característiques de cada un dels components de cada plat.

Un restaurant molt recomanable, alta qualitat d’una cuina elaborada amb productes locals i de qualitat. Per la gent que vulgui visitar el restaurant és aconsellable obrir la pàgina web del restaurant perquè té una oferta de diversos menús molt interessant. A més per aquestes festes té una oferta de menjars per endur que poden llevar molta feina als que no desitgin posar-se a cuinar a casa.

Nom: Restaurant Can Boqueta
Adreça: Gran Via, 43. Sóller
Propietari i xef: Kiko Martorell
Reserves: 971 638 398, a la web: www.canboqueta.com i canboqueta@restaurantcanboqueta.com
Ubicació: Casa mallorquina de gran caràcter: aiguavessos i pati.
Cuina: Mallorquina casolana i sofisticada. Gran qualitat.
Celler: Gran oferta de vins mallorquins
Remarcable: Ús de producte local de qualitat. La dedicació i professionalitat del personal que serveix. L’atenció a tots els detalls: decoració, estovalles, coberteria i vaixella. Netedat extrema del local i banys.
(Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els hem visitat com a clients i hem pagat el compte com qualsevol altra persona).
Taula Parada: C. Picornell, J.Company, M.Gili, A.Miró, A.Bennàssar, C.Rosillo, J.Sureda, P.Estelrich.