El creixent cosmopolitisme du a rebre influències de cultures molt diferents i ben allunyades. Enfront de l’uniformisme que envaeix els centres comercials de les grans ciutats, la cuina és com un reducte cultural que conserva maneres de fer tradicionals que no just resisteixen els embats, sinó que pugnen per aconseguir el reconeixement internacional. Aquesta vegada ens hem acostat a una cuina tradicional japonesa que s’està estenent amb força per tot el món, ens referim al ramen. A Palma ja hi ha uns quants restaurants d’aquesta especialitat. Hem parat taula al RAMEN OTAKU, situat al centre de Palma a la Volta de la Mercè.

Un poc d’història
El ramen és un tipus de plat d’origen xinès, però que deu la seva popularitat al Japó on va ser introduït en el segle XIX per immigrants xinesos i va adquirir gran popularitat durant el segle XX. Pel desenvolupament d’aquest plat va tenir importància la importació de blat, cereal que no es cultivava al Japó. L’ocupació per part de soldats americans després de la Segona Guerra Mundial va representar el bot del país asiàtic a la resta del món. Va passar de ser un plat distribuït per venedors ambulants a servir-se als restaurants. A finals de la dècada dels cinquanta es va presentar la seva versió d’elaboració instantània que ha facilitat molt la seva divulgació.
El ramen des d’un punt de vista nutricional és molt complet perquè combina pasta, verdures, ou, carn o peix servits dins un brou substanciós. El plat permet moltes combinacions diferents i això ha fet que certes regions, especialment al Japó, l’hagin convertit en plat representatiu de la seva cuina. El restaurant Ramen Otaku permet fer moltes variacions en els components del plat. En la nostra visita hem menjat la combinació bàsica que ofereixen.

En primer lloc, s’ha d’escollir el brou que pot ser de porc, pollastre o mesclat dels dos i es pot triar entre tres intensitats de coent. Per preparar el brou es fa una cocció lenta que dura 72 hores. També tenen brou vegetal. Els acompanyants del brou són els fideus de blat, element sempre presents en tots els plats, acompanyat d’ou bullit marinat, carn de porc, blat de les índies, all tendre, alga nori. De postres ofereixen magdalenes de castanya (oyatsu), taiyaki o mochi, bolles de diverses classes de gelat recobertes d’una pasta especial d’arròs. El menjar es pot acompanyar com a beguda de te verd, sake, beguda d’arròs fermentat o cervesa japonesa amb alcohol o sense. A la carta del restaurant s’expliquen tots els components i el nom original en japonès. Una visita que recomanem.
Taula Parada són: J. Company, J. Sureda, C. Picornell, M. Gili, A. Miró, A. Bennàssar, C. Rosillo i P. Estelrich.
Restaurant Ramen Otaku
Responsable: José Antonio Fuster Moreno.
Adreça: Carrer Volta de la Mercè, 2. 07002 Palma
Horari: Obert de dilluns a dissabte. De 13.00h a 16.00h i de 19.30h a 23.00
Xarxes: ramenotaku.com.es. @ramenotakumallorca
Reserves: a través d’internet i al 871 022518
Especialitat: Plats de ramen. Cuina japonesa.
(Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els hem visitat com a clients i hem pagat el compte com qualsevol altra persona).