Els francesos, que dominen el món del vi, utilitzen la paraula terroir per definir com influeix la terra en els vins que s’hi produeixen. El diccionari de l’acadèmia francesa diu: Les terroir de la Bourgogne est bon pour les vins. Ce vin sent le terroir, il a un goût de terroir, il a une certaine odeur, un certain goût qui vient de la qualité du terroir. Relaciona, doncs, el terreny on creixen les vinyes amb les propietats dels vins.
Aquest concepte de relació és fonamental per definir els vins que poden formar part d’una denominació d’origen. El seu ús ha estat incorporat als diversos idiomes dels països productors de vi, i tenen el reconeixement oficial perquè no està incorporada en els diccionaris oficials de les diverses llengües.
El terruño castellà
En català i en castellà no existeix un terme que tenga un significat equivalent tant concret. En el diccionari de la Real Academia la paraula més pròxima és terruño, de la que dona com a segona accepció: comarca o tierra, especialmente del país natal i com a tercera: coloquialmente terreno. No relaciona per res la relació de la terra i el seu producte. En castellà s’utilitza sovint terruño en el sentit francès de terroir.
Relació entre terra i fruit
En el diccionari Alcover-Moll consta la paraula terrer definida com: pertanyent o relatiu a la terra. I, en una altra accepció: terra on s’ha criat qualcú o quelcom. Estableix una relació entre la terra i el seu possible fruit; i fa dues cites poètiques: Aquí, té saba el terrer, d’un poema de Maria Antònia Salvà, i, Allà les venes són plenes/ de la saba del terrer, de Guillem Colom. Maria del Mar Bonet en un disc de 1970 el va titular així: Saba del terrer.
Un conjunt de factors
Una proposta és introduir en català, la paraula terrer, com equivalent a terroir, si bé és necessari establir una definició que incloga el sentit en què és usada actualment. Els conceptes de terroir o terrer, fan referència al conjunt de factors que condicionen les característiques del vi: la composició de la terra, el clima, les varietats cultivades i l’activitat humana. Malgrat ho definim en relació al vi, per extensió, es pot ampliar a tots els cultius.
Aquest article s’ha compartit originalment al blog de la DO Pla i Llevant.