Balears Vadevi
Vetllada de vins i glosat a Vilafranca de Bonany

Tast de vins elaborats amb varietats autòctones de Mallorca i glosat lliure. Aquesta va ser la temàtica d’aquest cap de setmana al pati de la Rectoria Vella de Vilafranca. La iniciativa va ser de la delegació de l’Obra Cultural Balear, i es recull dins les Festes de la Beata.

El públic seguia embadalit les indicacions de l’analista sensorial Catalina Bibiloni/Cedida

L’elecció dels vins va anar molt lligada a donar conèixer les varietats pròpies de l’illa, perquè es pugui valorar en criteri la qualitat i el que tenen d’interessants els vins que neixen aquí. A part, de donar un valor al camp mallorquí més enllà d’altres especulacions.

Vaig conduir el tast com analista sensorial de vins. I la inspiració versada dels vins va fluir de la veu de la «Sollerica» Cati Eva Canyelles, la qual demostrà que els vins són font d’inspiració i estan fets per fruir de la vida.

Catalina Bibiloni
Catalina Bibiloni, analista sensorial de vins | cedida

El vins seleccionats per la vetllada

El tast va començar amb el Barros de Cecili 2020 (Màgnum). Monovarietal de Moll. Blanc brisat (anyada especial). 12 % vol. L’enòloga, Elisabet Fuentes; el celler; Can Vidalet (Pollença).

Un vi que ha estat fermentat amb pells i criat 11 mesos dins una àmfora de fang. Sense filtrar, ni estabilitzar. Té un percentatge petit de pas en bota de manzanilla.

Al nas emergeixen aromes cítriques, de tarongí i de fonoll. Posteriorment sorgeixen aromes de mel, de flor groga com la ginesta. Un perfum d’ametlla blanca crua.

Passada una estona llarga, tenim tocs cítrics i mel. Acabant tancant aquest complex nas, les aromes calcàries.

En boca té un pas rodó i vibrant. Elegant, fresc i llarg.

A temperatura ambient, no se li veu cap aresta. Es pot degustar perfectament sense la necessitat de massa frescor.

Soca-Rel Escursac 2021.

Monovarietal d’Escursac. Vi jove. 13% vol. Vinyòvol. Pep Rodríguez. Microceller: Soca-Rel (Binissalem).

Aquest vi, al nas ofereix una ruixada de fruita vermella que recorda a la síndria i les cireres. Posteriorment, de puntetes, emergeixen uns tocs ferris. Alhora, que també tenim tocs especiats. Segueix una evolució que condueix a espurnes mentolades, oferint així profunditat, i s’emboliquen amb aromes de caramel «Kojac». Tocs herbacis i final amb flaires de pedra. Un nas molt franc i varietal, que segueix una evolució molt interessant.

En boca té una entrada suau, amb retrogust de fruita vermella. Acidesa equilibrada. Pas llarg i persistent.

El Galgo 2021

Monovarietal de Callet. Criança 6 mesos en botes de roure francès. 12’5% vol.

Celler: Oliver Moragues – Possessió de Binicomprat (Algaida).

A copa en repòs, mostra les aromes terciàries que li proporciona aquesta curta criança en bóta i un punt especiat.

Un moviment de copa i emergeixen aromes de fruita vermella àcida. Un sorprenent fons subtil fumat. Un pèl herbaci dins subtils torrefactes. Passada una llarga estona, podem definir els aromes de la pastilla de regalèssia «juanola». Un nas elegantíssim ple de finesa i que ofereix girs.

En boca té una entrada fina, suau i elegant. Retrogust de fruita vermella que sura entre rocs de les fustes ben integrades de la criança, donant aromes de toffee. Tanins suaus. Pas elegant, llarg, fluït i persistent.

Val a dir; que la lluna va ser capriciosa, per una banda, en fase de quart creixent, però per l’altre, tenguérem un dia de fulla del calendari de tast biodinàmic. Aquesta no és la millor situació en la qual es pugui trobar un vi perquè es pugui lluir al cent per cent.

Vins i les gloses de Caty Eva “Sollerica”, elements nostrats per la nit d’estiu/Cedida

Parafrasejant la Sollerica, si els vins són coses dels déus, podem dir que aquesta nit som a l’Olimp.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa