Balears Vadevi
Vi de la Terra, objectiu del frau alimentari

Els serveis d’inspecció de la conselleria d’Agricultura adscrits a l’IQUA (Institut de Qualitat Alimentària) han sancionat 4 empreses per fer un mal ús dels noms protegits per les Denominacins d’Origen (DO) i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de les Illes Balears per als seus productes. La multa per frau va dels 3 mil als 30 mil euros.

xxx
L’utilització del nom d’una DO o d’una IGP de forma fraudulenta pot ser sancionat amb multes de fins 30 mil euros | CAIB

!--akiadsense-->

Aquest és el resultat d’un any de feina. El 2018 s’iniciaren 47 expedients sancionadors relacionats amb l’ús incorrecte de noms geogràfics de les Illes Balears en la comercialització d’aliments. Divuit d’aquests expedients sancionadors es van iniciar a instàncies de denúncies.

Dels 47 expedients, 29 estaven relacionats amb l’ús de noms protegits per denominacions d’origen (DO) o indicacions geogràfiques protegides (IGP). La relació d’expedients és la següent: set expedients són per un mal ús del nom Sobrassada de Mallorca, sis estan relacionats amb el Vi de la terra de Mallorca, cinc amb l’Oli de Mallorca, tres amb l’Ensaïmada de Mallorca, dos amb el formatge Mahón-Menorca, dos amb l’Ametlla de Mallorca, un amb l’Oliva de Mallorca, un amb el Vi de la terra Eivissa, un amb el Vi de la terra Formentera i un amb Hierbas Ibiciencas.

D’altra banda, divuit expedients estaven relacionats amb un mal ús de noms geogràfics a diversos productes, com begudes espirituoses, begudes alcohòliques, galetes, llepolies, aperitius, confitures, condiments, olis, etc. Del total, cinc són per utilitzar el nom Illes Balears, quatre Mallorca, cinc Eivissa, dos Menorca, un Formentera i un Caimari. Majoritàriament, els fets detectats estaven relacionats amb l’ús de noms geogràfics de les Illes Balears a productes elaborats a altres indrets.

Per aquesta campanya de lluita contra el frau es va demanar l’ajut de la Guàrdia Civil per investigar la venda per Internet de diversos productes que utilitzaven noms geogràfics protegits. També es va demanar col·laboració a les autoritats de diversos països per tal d’evitar que operadors estrangers utilitzin els noms protegits de les Illes.

Segons l’article 30.4.c) de la Llei 1/1999, de 17 març, de l’estatut dels productors i industrials agroalimentaris de les Illes Balears, es tipifica com a infracció l’ús d’indicacions de procedència o denominacions de qualitat que no corresponen al producte o indueixen a confusió. Les esmentades infraccions es poden sancionar amb un import que oscil·la entre 3.000 i 30.000 euros. Les quatre sancions imposades durant el 2018 van comportar un total de 16.430 euros. Encara manca tancar alguns dels expedients iniciats durant l’any passat.

A pesar d’aquests resultats, els responsables de les DO de Mallorca, Binissalem i Pla i Llevant, aixó com de les IGP han reacionat amb tranquilitat. Afirmen que es tracta de casos molt puntuals que més que pretendre falsificar el producte el perjudici ve per la confusió que es crea en el consumidor. Marga Amat, directora de la DO Binissalem, reconeix que han sabut d’algun cas de vi comercialitzat amb el nom de Binissalem : “Ho atribuim a desconeixement del venedor. A vegades el que comercialitza el vi, en aquests casos, botigues de venda a l’engrós, compra el vi a Binissalem i desconeix el fet que no ho poden vendre amb el nom de “BINISSALEM”, que està protegit. En aquests casos solem advertir-los per que si els troben els poden posar una sanció elevada”.

Actuacions previstes per lluitar contra el frau agroalimentari durant el 2019

En el marc del Pla de lluita contra el frau agroalimentari de l’any 2019, s’han programat 391 inspeccions que inclouen tot el circuit comercial: productors, industrials, distribuïdors, transport, minoristes, HORECA i comerç electrònic. Durant aquest any, es reforçarà el control amb relació a l’ús de noms geogràfics a la mel i a la cervesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa