La pel·lícula Un viaje de 10 metros (The Hundred-Foot Journey) ha estat l’excusa per poder reunir una vegada més a taula la bona gastronomia, entesa com la combinació quasi perfecta de cuina i vi, i el cinema. Ha estat una nova edició del cicle organitzat per la DO pla i Llevant al restaurant Can March, de Manacor i que en aquesta ocasió han protagonitzat els vins de Miquel Gelabert i els plats confegits pel xef Miquel Gelabert.
Un film inspirador
Un viaje de 10 metros és una pel·lícula americana de l’any 2014, del director Lasse Hallström. Està basada en una novel·la de Richard C. Morais. Tracta de l’arribada al sud de França d’una família hindú que es dedicava a la restauració en el seu país i que obri un restaurant de les mateixes característiques just enfront d’un restaurant francès selecte amb una estrella Michelin. Es produeix un enfrontament entre propietaris, comercial i cultural, que acaba en un bon enteniment. Mentre es desenvolupa la trama a ambdues parts de carrer es van elaborant plats de les dues nacionalitats. I una part d’aquests plats varen poder ser tastats en aquest maridatge.

Taula de benvinguda
Tal com passa a la pel·lícula hi va haver un aperitiu amb aquelles coses que un té a casa i que ofereix si té una visita inesperada: Un poc de formatge, sobrassada, tomàtiga, anxova. I de manera especial un bon oli i un bon pa de garrova preparat expressament per l’ocasió. El vi que acompanyava aquest entrant va ser el Golós, vi rosat. Elaborat amb la varietat francesa pinot noir, es tracta d’un rosat contundent pel seu sistema d’elaboració, ja que té criança en bota i ha passat un any en botella. És refrescant. 13,5% d’alcohol. S’adapta bé a la varietat de components que té la taula de benvinguda.

Colomí amb tòfones i samosa de llenties.
Els plats que seguiren representen la cuina hindú i la francesa, tal com passa a la pel·lícula. Aquí trobam un de la cuina hindú on hi ha una samosa de llenties amb verdures i iogurt.
I en representació de la cuina francesa un plat típic del país: colomí amb tòfona presentat en forma de croqueta. Per acompanyar Chardonnay Roure 2022. S’ha elegit aquest vi perquè els aromes de les tòfones i el chardonnay són complementaris. Ha fet criança en bota.

Massala de peix amb arròs basmati, verdures i fruits secs
Aquest plat és típicament hindú. Es tracta d’un rap massala, acompanyat d’arròs basmati. El plat està aromatitzat, imitant a la pel·lícula, amb les espècies que un dels protagonistes va heretar de sa mare i que usa per oferir una cuina especial i molt diferent de l’europea. El condiment massala està format per una mescla d’espècies que es prepara al gust de cada regió o de cada família. Es va servir amb un Son Moix, vi blanc, 2019. Elaborat a parts iguals de Chardonnay i Giró Ros. Ha passat 10 mesos en bota nova de roure francès i, posteriorment, quatre anys en botella. Feia una combinació molt especial i efectiva amb aquest plat molt especiat.

“Boeuf bourguignon” amb puré de patata
Possiblement, el plat més conegut, reconegut i popular de la cuina francesa: el boeuf bourgignon, que es pot preparar de diverses maneres segons les carns que el formen. En aquest cas s’ha preparat amb carn de vedella, acompanyat de puré de patata. Hi deia molt el Vinya des Moré. 2019. Elaborat amb pinot noir. S’ha escollit aquest vi per la coincidència geogràfica entre l’origen del plat, típic de la cuina de la Borgonya i la varietat amb què ha estat elaborat. Aquesta varietat és la típica també per elaborar els vins de gran prestigi de la Borgonya

Illa flotant i Besan Ladoo
Per acabar, delícies dolces. L’illa flotant és unes postres típiques franceses, però que ja fa molt d’anys que es prepara amb molta freqüència a Can March. El Besan Ladoo, representà, al final els dolços de la cuina hindú. I per arrodonir les postres, Dolç des Morro, vi dolç. 2018, elaborat amb Moscatell i Callet perquè quan es tracta de maridar postres dolces amb vi és molt important que tenguin un grau similar de dolçor. Aquest vi ho aconsegueix en maridar bé amb aquestes postres formades per un plat típicament francès amb un altre hindú