Balears Vadevi
Vins Toni Gelabert i Can Majoral es retroben al tradicional tast de botes

Als cellers d’en Toni Gelabert i Can Majoral segueixen una tradició des de fa una quinzena d’anys en la qual es reuneixen dues vegades a l’any, un cop a cada celler, per a fer el que anomenen un tast de botes. Es tracta d’avaluar quina influència tenen les botes sobre les característiques del vi nou que preparen per sortir al mercat i si aquesta és positiva. El motiu de fer el tast és que tots els vins blancs d’anyada que treuen fan la criança, d’uns cinc mesos, en botes noves i es volen assegurar de tenir els millors resultats per poder-los aplicar en anyades següents.

Andreu Oliver de Can Majoral, en un moment del tast/Cedida

L’experimentació ha consistit en tastar els vins de les varietats giró ros, macabeu, prensal, viognier i chardonnay que han estat elaborats de la mateixa manera. Una vegada veremat el raïm i passat per la premsa es va posar en botes en les que va realitzar la fermentació i en les quals ha fet una criança aproximada de cinc mesos.  Les botes són d’origen francès i espanyol de primer any i de torrat mig, provenen de diferents boscos francesos i europeus. En acabar aquesta criança passaran un temps en dipòsits d’acer i posteriorment serà embotellat. Els tastam en el moment previ a passar als dipòsits.

Toni Gelabert participa cada any en el tast de botes/Cedida

A part dels objectius generals expressats, tria de botes i augment dela qualitat, aquest tipus de tast dóna molta informació respecte del temps convenient de criança en bota, tipus de vinificació, torrats de les botes més adequat, sistemes de vinificació, tria  dels roures més adequats i, per suposat, tria de les cases elaboradores de botes més encertades per fer el vi que es cerca. Aquest any, la valoració general ha estat positiva per tots els tipus de bota usats. Cada una d’elles ressalta aspectes diferents del vi.

Podem destacar els termes qualificatius usats pels tastadors d’aquesta sessió aplicats als diversos vins: bona acidesa; bon aroma; llarg en boca; vi d’aroma llarg, però més curt en boca; sequedat elegant;  frescs;  afruitats; elegància general; untuosos; glicèrics; elevada complexitat; aromes intensos; fruita blanca; tocs molt lleugers de fusta; llaminadures; bo de beure; es nota més el torrat que la fusta; vi elegant; molt net; vi molt equilibrat Aquestes valoracions serveixen per prendre decisions no just sobre el tipus de bota, sinó sobre el temps de criança, tipus de vinificació o intensitat del torrat. En haver tastat cada vi de manera individual es fa un cupatge amb els vins de les diferents botes, aquesta mescla destaca.

Andreu Oliver Tril, una nova generació s’ha incorporat als tastos /Cedida

Una vegada fet el tast els cellerers prenen bona nota de tots els comentaris fets i arriba el moment de prendre decisions. En paraules de Toni Gelabert es tracta d’aconseguir vins equilibrats que és un joc entre l’estructura, el grau i l’acidés. Aquests factors ben integrats són els que donen la qualitat al vi i poden fer que els vins tenguin una vida més llarga.

Xesca Gelabert pren notes que ajudaran a prendre decisions respecte les botes/Cedida


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa