Balears Vadevi
La viticultura biodinàmica, una manera d’entendre la vida
XXX

!--akiadsense-->

L’agricultura biodinàmica encara és un conjunt de tècniques d’implantació minoritària. Més estricta que l’agricultura ecològica, va a l’arrel de la relació amb la terra amb un plantejament holístic que engloba el conreu i la mateixa vida del pagès.

Manel Aviñó (enginyer agrícola per la Universitat de Lleida i Enòleg per la Rovira i Virgili, l’any 2002 comença un projecte de recuperació de varietats com la Sumoll i la Malvasia de Sitges en el celler familiar, Clos Lentiscus) ha compartit els seus coneixements i experiències a Mallorca en un curs organitzat per APAEMA aquests dies passats, a l’Estació Enològica de Felanitx.

Expert vitivinicultor transmet la seva passió pel conreu de la vinya i per l’elaboració de vins fets amb respecte. Des de 2007 començà a treballar en l’elaboració de vins sense sulfits mitjançant tècniques biodinàmiques i des de llavors és un dels convençuts que aquesta tècnica és la més adient per treure el millor de la terra i del vinyet sense fer mal.

Parlar amb ell és entendre que no hi ha fronteres entre el que considera una filosofia de vida i l’explotació (a ell no li agradaria gens aquesta paraula) de la terra, del negoci del vi. Treballa d’acord al calendari lunar, amb infusions de plantes medicinals, amb la vegetació i la fauna natural que neix entre la vinya i reconeix la terra com un ésser viu, que transmet la seva energia a tot el que l’envolta. Per això el respecte per aquesta vida és essencial per obtenir el millor producte i per mantenir en bon estat la vinya.

La conversa no pot ser llarga perquè sempre està damunt el tractor o viatjant d’aquí cap allà però és un home reposat, a la seva manera apassionada. És conscient que treballar set dies a la setmana no és un pla que sedueixi sobretot als joves però és la seva manera d’entendre la feina, la que es practicava fa cent anys, com ell mateix s’encarrega de recordar als que no ho saben.

XXX

!--akiadsense-->

Al curs hi assistí una vintena de curiosos, tots del sector: petits cellerers sensibles a aquest tipus de filosofia i tècnics del món del vi que tenen curiositat per provar amb altres maneres de fer. A tots els va donar les Claus de la biodinàmica. Els va dir que és un camí per anar a poc a poc, els resultats es van veient així com la terra es recupera d’anys d’estralls. De fer feina sense mirar prim per extreure el màxim rendiment sense pensar en l’endemà.

Diu Manel, “si et vols fer milionari, no et facis pagès, no et posis al negoci del vi, a no ser que ho entenguis com una indústria. La biodinàmica no és una qüestió de viabilitat econòmica. És més una filosofia de vida, de fer una cosa que t’agrada i com t’agrada. Res més”. Ni res menys.

XXX

!--akiadsense-->

Entre el públic hi era Bàrbara Mesquida, del celler Mesquida Mora, una de les principals impulsores de l’agricultura biodinàmica a Mallorca. Convençuda de les millores que aporta, va estar darrere de l’organització del curs i va proporcionar el contacte amb Manel Aviñó, a qui ja coneixia. Per ella, el descobriment de la biodinàmica li va obrir els ulls a un món nou: “En lloc de lluitar contra la terra per treure el millor rendiment i contra els inconvenients del conreu com les malalties, com les plagues el que fas és un acompanyament, treballes per tenir un organisme –la terra- equilibrat.

Ella començà ja fa una dotzena d’anys a aplicar les tècniques de la biodinàmica i avui reconeix que se sent orgullosa del camí fet i de la transformació de la vinya. En aquell temps, el dels pioners a Mallorca, havien de respondre moltes preguntes dels que veien amb escepticisme aquests joves que, som recorda Bàrbara, feien les mateixes coses que els padrins: mirar la lluna, adobar la terra amb fems, llaurar amb bísties…que consideraven cada parcel·la única, que conraven amb temps i paciència sabent que la terra no frissa mai. “Simplement vaig canviar de mirada”, diu Bàrbara, vaig fer un canvi profund per responsabilitat mediambiental i també perquè ara em sent millor. I, a més, també el vi és millor: Té més finura, més elegància i l’acidesa està més equilibrada”.

XXX

!--akiadsense-->

Per què com diu Bàrbara Mesquida els que fan biodinàmica pensen que no volen fer vi a qualsevol preu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa