Balears Vadevi
Can Viu, l’ambaixada dels vins de Mallorca a Madrid

L’obertura a nous mercats per al vi de Mallorca és una qüestió que el sector en el seu conjunt es planteja com a objectiu principal per treure la producció dels cellers i fer més gran el nom de l’illa entre les comarques vitivinícoles. Per això des d’aquí celebram l’aparició d’iniciatives que van clarament en aquest sentit i que aquest mes de desembre té un destacat exemple a Madrid. La idea ha partit d’un negoci que té l’atreviment de dir-se Can Viu, situat al carrer de Santa Engracia, un bar de vins que duu una jove Noèlia Bauzá Serra, mallorquina de soca-rel, que ha convocat un pop up on set cellers mallorquins (Ribas, Vins Nadal, Can Majoral, Oliver Moragues, Jaume de Puntiró, Ava Vi i Ca Sa Padrina) presentaran el més destacat de la seva producció, dia 17 de desembre. Ara es tanquen els darrers preparatius d’una jornada que promet als professionals i participants que es vulguin acostar, contacte directe amb els elaboradors i tast de novetats. Per conèixer més detalls del projecte parlam amb la promotora:

Qui sou i què feis, a Madrid i per què?

Som, de fet, una família mallorquina que sempre s’ha dedicat a l’Hostaleria. Som de Ca’n Torrat, un restaurant de carn a la graella que va obrir el 1972. Jo soc la filla petita de la família, na Noe, que després de dur 12 anys vivint a Madrid, vaig decidir, junt amb els meus pares i germana, ampliar el negoci familiar cap a un nou sector: el vi i a Madrid.

Des de quan estau en el negoci del vi?

Això del negoci del vi és nou per nosaltres. Ens vàrem formar fa més o manco un any, estudiant el Wine Set, i jo personalment estic cada cop més ficada dins el món del vi.

Des del nom, Can Viu,  que feis una mostra pública d’identitat mallorquina. Per què?

Com he dit, venim de Ca’n Torrat, que uneix el Ca’n amb un adjectiu ‘Torrat’. Normalment, després de Ca’n, ve un substantiu o nom propi. Nosaltres vàrem voler mantenir la tradició del negoci familiar. Ca’n més un adjectiu. ¿I per què ‘Viu’? Per la vida que brota al voltant d’una taula d’amics o família que comparteixen, gaudint del vi. I, també, perquè la paraula ‘Viu’, conté el ‘vi’. És un joc de paraules. 

Vàrem llevar l’apòstrof del Ca’n per fer-ho més senzill aquí a Madrid, que no xerren mallorquí/català.

Noe espera que el públic respongui a la jornada dedicada en exclusiva als vins fets a Mallorca/CAN VIU

Al “Foro” ho entenen això del vi de Mallorca? Saben que existeix?

Ens hem sorprès molt. Els vins de Mallorca no són tan desconeguts. No són tan pocs els que venen i, quan oferim vins mallorquins, ens diuen ‘¿És callet o manto negro?; ‘Anda, yo he estado en bodegas de Binissalem’; o respostes similars que ens fan veure que sí que es coneix alguna cosa de la tradició vitivinícola mallorquina.

Així i tot, hem de ser honests. La majoria dels clients que venen a Can Viu no coneixen els vins de Mallorca. Però gran part de la gent que ve, vol beure i tastar el vi de Mallorca.

Nosaltres sempre tenim opció de copes de vi de Mallorca i, si veis la nostra carta, gran part dels vins són de casa! Tenim clar que volem atracar el vi de Mallorca a Madrid, posar en valor les nostres arrels i la feina dels cellers de l’illa.

Per què aquesta selecció de cellers en concret, dels més de cent que hi ha a l’illa?

Idò principalment perquè la majoria són cellers que ja formen part de Can Viu. Tenim els seus vins a la nostra carta i ja hem pogut comprovar que agraden, que tenen bona acceptació i que qui els prova vol repetir.

Pensau, des del vostre punt de vista com distribuïdors i comercialitzadors, que hi ha espai en aquest mercat pel vi fet a Mallorca?

Fora cap dubte. Parlant amb altres persones del sector, ens hem adonat que el principal motiu de què no hi hagi un ampli mercat de vi mallorquí a la península són les dificultats i l’encariment pel transport. Volem posar una solució. Ens agradaria poder dur els vins de Mallorca a Madrid, comercialitzar-los no només a Can Viu amb el client final, sinó també a altres negocis.

Estau satisfets de la resposta dels cellers que viatgen amb els seus vins fins a Madrid?

Molt. La relació ha sigut molt fàcil, tots els cellers s’han mostrat accessibles i proactius. Estem molt agraïts.

Què més es pot fer per seguir aquest camí de la promoció del vi de qualitat fet a Mallorca?

Idò queda molt d’aquest camí… Hem de fer feina conjunta, cellers i comercialitzadors, per, por a poc, expandir el negoci del vi mallorquí a la península. Que si bé ja n’hi ha, encara és una regió molt desconeguda. El principal obstacle que crec que trobarem serà l’encariment del vi pel transport.

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa