Balears Vadevi
Carme Ruscalleda i Raül Balam inauguren a Maó el Cooking Films 2022

El Cooking Films celebra del 2 al 5 de juny a Menorca la seva setena edició, amb les arrels gastronòmiques, el patrimoni alimentari i la figura dels cuiners com a eixos de la programació de curts i llargs. Les diferents seus del certamen, de Ciutadella a Maó o Sant Lluís, permetran al públic visitar espais singulars a tota l’illa, declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO.

La projecció del documental Camí lliure al cinema Ocimax de Maó donarà aquesta tarda el tret de sortida oficial a la mostra. La pel·lícula inaugural és un poderós relat de superació, dirigit per Ángel Parra, on s’explora l’univers gastronòmic de Raül Balam i Carme Ruscalleda i com, a través de la cuina, la família i les amistats, van poder superar un moment delicat de la seva vida. Els dos xefs participaran en un col·loqui posterior, moderat per la periodista gastronòmica Carme Gasull.

El Cooking Films 2022 serà ple de cares conegudes
El Cooking Films 2022 serà ple de cares conegudes

Projeccions de cinema en restaurants emblemàtics de l’illa

El plat fort del Cooking Films 2022 seran quatre sessions al vespre en reconeguts restaurants de Menorca, que obren les seves portes al certamen amb sopars únics, acompanyats de projeccions de títols vinculats a la gastronomia i la participació de noms del cinema i la televisió com José CorbachoNicolás Coronado i Ruth Llopis. El producte local menorquí serà el protagonista absolut dels seus menús i les degustacions del certamen, que ja ha exhaurit les entrades per aquestes tres sessions.

El dijous 2 de juny, la comedia d’autor El brindis, dirigida per Laurent Tirard, es podrà veure al Restaurant Mon, un dels establiments més singulars de Ciutadella on el xef Felip Llufriu recupera la memòria del receptari insular a partir de les influències de la cuina àrab, francesa i britànica. L’endemà, el divendres 3 de juny, l’actriu menorquina Ruth Llopis (El rei borni, El secreto del Puente Viejo, Contratiempo) serà l’encarregada de presentar la producció danesa Un bocado exquisito, de Christoffer Boe, que es podrà veure al Restaurant Es Tast de na Sílvia, on la xef Sílvia Anglada busca cada dia la millor proposta gastronòmica amb el que ofereix el camp i la mar de Menorca.

Delicioso, el drama culinari d’Eric Besnard ambientat en la Revolució Francesa, es projectarà a La cocina de Cristine de Maó, espai gastronòmic de l’hotel Cristine Bedfor amb una oferta culinària arrelada a la terra de la mà del grup Ses Forquilles. L’actor Nicolás Coronado (Tierra de lobos, Servir y proteger), conegut per sèries televisives i concursant de MasterChef Celebrity, presentarà la pel·lícula.

I l’última obra de Benito Zambrano, Pan de limón con semillas de amapola, posarà el punt final al Cooking Films 2022 el diumenge 5 de juny al Restaurant Biniarroca, a Sant Lluís, on el xef Jordi Prieto desplega la seva cuina d’autor en un entorn privilegiat. La sessió serà conduïda per l’humorista i cineasta José Corbacho (Tapas, Pelotas).

El festival posa la gastronomia i el cinema al servei l'un de l'altre
El festival posa la gastronomia i el cinema al servei l’un de l’altre

El teixit gastronòmic menorquí, protagonista del Cooking Pro

La secció Cooking Pro del festival, en la qual es programen activitats de cuina en viu, degustacions i experiències enfocades al producte local i l’economia circular, obrirà les portes el 2 de juny a les 11.00 hores al jaciment arqueològic de Torralba d’en Salort, un espai privilegiat que esdevindrà per primer cop l’escenari d’una projecció de cinema. En aquest poblat prehistòric (1700-1400 aC) es podrà veure Basajaun, documental guanyador del Premi del Públic de la secció culinària del Festival de Màlaga. Salvador Arellano Torres i Miguel García Iraburu, els seus directors, s’endinsen en el món de la viticultura parlant de la recuperació de varietats genètiques i les estratègies de l’agricultura vitivinícola per a lluitar contra el canvi climàtic. El públic podrà degustar un film sobre el futur d’una cultura mil·lenària i un tast de vins a càrrec de la vineteria Ulisses.

El Cooking Pro convidarà també a persones i entitats que formen part del teixit gastronòmic i agrícola menorquí a participar a les sessions de tarda al Cinema Ocimax de Maó, on es projectaran documentals que reflexionen sobre la restauració i la cuina en termes de sostenibilitat, creativitat i nous paradigmes. El dissabte 4 de juny, després de la projecció de La receta del equilibrio, Óscar Bernàcer (director), Rebecca Morris (directora de Menorca Preservation), Sergio Riudavets (agricultor de Productes Ecològics Santo Domingo) i Belly Ester (presidenta de la Cooperativa San Crispín), aprofundiran en un documental que recull el repte inèdit que va suposar la irrupció de la Covid-19 i la “nova normalitat” en la reobertura dels restaurants, així com la importància dels aliments de proximitat en la cuina i de la creativitat en el reaprofitament de productes autòctons. El col·loqui estarà moderat per Bep Al·lès, president Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears.

A l’última de les sessions a Ocimax, el diumenge 5 de juny, es projectarà Detrás, documental que s’endinsa en alguns dels grans temples gastronòmics del país per veure com treballen xefs del prestigi de Ferran Adrià o Joan Roca. José Bosch (president CAEB Menorca), els xefs Felip Llufriu i Pau Sintes (recentment nomenat millor xef jove de Menorca) participaran en el col·loqui posterior, moderat per Pep Pelfort (membre Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears), on es parlarà dels nous reptes de la restauració i de la dimensió artística i creativa dels restaurants i xefs de referència.

Diumenge, cinema en família

El diumenge 5 de juny, un dels últims forns de llenya de Menorca, Can Xeixa, a Alaior, acollirà un taller de pa adreçat al públic infantil (d’entre 6 i 10 anys) i la projecció d’Alex & Sylvia, de Christian Lachel, curt d’animació familiar belga que narra la història de dos joves que vol esdevenir un himne a la cooperació per al bé comú. L’Alex i la Sylvia treballen de valent per ajudar els altres, però els interessen àmbits diferents. Quan per fi es posen d’acord, de la seva sintonia en surt una cosa extraordinària. Un preciós curt amb un forn de pa com a escenari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa