Balears Vadevi
El Congrés de Periodisme Gastronòmic de Menorca desperta l’interès de la professió

Quan falten menys de 24 hores perquè comenci el primer Congres de Periodisme Gastronòmic que se celebrarà a Menorca del 7 al 9 d’octubre, els organitzadors han pogut constatar l’interès que ha aixecat l’esdeveniment entre la professió i també entre el públic aficionat al món de la gastronomia.

Un interès no només provocat per la qualitat i quantitat de ponents que hi participaran de Catalunya, França, Grècia, Escòcia o Espanya sinó pel moment en el que arriba la cita, marcada per una crisis d’identitat entre els professionals que ha provocat la irrupció del fenomen dels influencers, els instagramers o fins i tot els foodies on sembla que tothom entén de tot  per poder publicar i del que es vol fer autocrítica.

D’aquesta manera, a banda del ressò en mitjans d’àmbit local o nacional, el prestigiós portal francès especialitzat en cuina, Atabula s’ha fet ressò de l’esdeveniment que organitza l’Associació de Periodistes i Escriptors de Balears amb una entrevista al promotor de la cita, el gastrònom Pep Pelfort. A més, el programa de Catalunya Ràdio, Un restaurant caníbal a Berlín que presenta la periodista Paula Molés, dedicarà dos reportatges al que passi al congrés i també a la cuina de Menorca que enguany és Regió Europea de la Gastronomia. La xifra d’inscrits, encara provisional, s’acosta als 150 participants amb congressistes tant nacionals com internacionals que provenen del món del periodisme, de la restauració, del màrqueting o d’escoles d’hostaleria, entre molts d’altres.

Des de l’Associació de Periodistes i Escriptors de Balears es fa una valoració molt positiva d’aquesta expectació generada abans de la gran cita que ha suposat un repte organitzatiu per a l’entitat que presideix el ciutadellenc Bep Allès i que ha pogut comptar amb el suport de l’Associació Leader, la Fundació Foment de Turisme i el Consell Insular de Menorca a més d’empreses com La Menorquina, que també ha volgut estar present a l’esdeveniment. 

Un Congrés innovador

I és que la cita d’aquest cap de setmana promet ser innovadora dins el món dels congressos de periodisme gastronòmic per diversos factors.

El primer arrenca amb el seu punt de partida inicial on a diferència d’altres esdeveniments semblants, no seran els cuiners els qui presentin les ponències, si no els periodistes, invertint l’esquema típic. El segon també resulta molt atractiu i alhora valent en el sentit que promet ser una trobada per poder fer autocrítica de la professió de l’escriptura i el periodisme gastronòmic en un moment de catarsis provocat per l’aparició del fenomen dels influencers i les xarxes socials o la manca d’independència associada a grups mediàtics que convida a fer una reflexió ètica sobre quin ha de ser el futur del sector.

En aquest sentit, algunes de les intervencions pretenen fer un repàs al que ha estat la feina d’escriptor i periodista gastronòmic, en quin moment es troba i cap a on camina, a més de reflexionar també sobre el paper marginal que han tingut les dones al llarg dels anys i que marcarà les intervencions de dissabte al matí. Després dels tres dies, els organitzadors han promès no només extreure conclusions sinó publicar un decàleg de principis ètics que convidi a afegir-se i que quedaria batejat com “Declaració Menorca 2022”. 

Sessió en streaming

La confirmació per part dels organitzadors fa una setmana que la sessió de dissabte es podrà seguir via streaming a través del canal de Youtube de la Regió Gastronòmica Europea de Menorca també ha ajudat a incrementar la participació online i acostar-lo a més audiència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa