Balears Vadevi
Foc i festa, sobrassada i botifarró al caliu per Sant Antoni

Menorca es prepara per viure la seva festa major d’hivern amb la celebració de la Diada de Sant Antoni Abat, patró de l’illa. Una gran cita en el calendari marcada per la tradició i el retrobament entre amics i família.

Cartell de la festa de 2023

La vigília de la festa s’encenen fogueres per poder menjar la popular torrada de sobrassada i botifarró, que serà el gran protagonista gastronòmic d’una jornada festiva a tots els municipis i que també s’acompanya de la música de les ballades populars com per exemple els fandangos. El mercat dels dàtils i les taronges a la plaça de Sant Antoni a Ciutadella serà un altre dels punts d’atracció que es recuperar després que l’any passat se suspengués per les mesures sanitàries.

Una jornada carregada d’activitat que comptarà amb molts punts d’interès com les beneïdes d’animals, la conferència institucional que oferirà l’escriptor i poeta Pere Gomila Bassa emmarcada en l’acte institucional de la Diada del Poble de Menorca sota el títol La reserva de biosfera, exemple i model o el concert que oferirà el pianista de jazz Marco Mezquida, acompanyat de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears al Teatre Principal de Maó.

Tradicional torrada de sobrassada i botifarró | Foto: Consell de Menorca

Tres tocs

La festa de la Diada del Poble de Menorca, instituïda l’any 1981, rememora la incorporació de l’illa a la corona catalanoaragonesa arran de l’ocupació de les tropes d’Alfons III el Liberal l’any 1287, coincidint amb la festa religiosa de Sant Antoni, a qui, segons la tradició, van invocar les tropes del rei cristià per tal de guanyar en la lluita, posant fi la dominació musulmana.

De tots els actes, el principal i més simbòlic és, sens dubte, la processó dels Tres Tocs que té lloc a Ciutadella i que commemora l’arribada del rei a les seves muralles. La processó arrenca després de la missa a la Catedral, recorrent els carrers de la ciutat en direcció al lloc on anys enrere es trobava la Porta de Maó. Ho fa vorejant l’avinguda on fa poc més d’un segle i mig encara es veia la muralla.

En arribar a la plaça de les Palmeres, nom popular de la plaça d’Alfons III, tenen lloc els tres tocs amb el pal de la bandera que porten els regidors de la corporació municipal, que recorda l’ordre del rei per la rendició dels musulmans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa