Balears Vadevi
La candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial de la UNESCO, en fase decisiva

La candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial de la UNESCO ha entrat en la seva fase decisiva amb la missió d’avaluació celebrada aquest mes d’octubre a càrrec d’un representant del Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS).

Per indicacions expresses d’aquest organisme assessor de la UNESCO, la missió d’avaluació in situ s’ha realitzat en la més estricta confidencialitat, per tal que el representant d’ICOMOS, després d’haver llegit i estudiat l’expedient de Menorca Talaiòtica durant els últims mesos, pogués conèixer de primera mà i sense interferències la proposta que presenta Menorca.

L’equip de la candidatura es mostra molt satisfet amb la visita, que ha deixat sensacions positives. Així ho manifesta el vicepresident i conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria: “L’objectiu de la missió d’avaluació és comprovar que allò que s’explica a l’expedient concorda amb la realitat que pot observar i analitzar en persona un expert. I el nostre objectiu era demostrar que aquesta proposta compleix amb tots els requisits per ser inscrita en la llista de patrimoni mundial. Hem de ser prudents, perquè encara hi queda feina per fer, l’avaluació no s’ha acabat amb aquesta visita. Però no puc negar que estam satisfets i esperançats.“. Aquesta és l’única visita oficial a Menorca que farà l’equip d’ICOMOS que treballa en el procés de designació.

A part d’una visita més institucional, hi ha hagut visites als principals components de la candidatura, dirigides per arqueòlegs i altres experts que han treballat els distints aspectes de l’expedient, com la inclusió del paisatge associat als jaciments prehistòrics, la dimensió arqueoastronòmica incorporada al nou expedient, o el pla i els programes de gestió.

Es va fer un passi privat del documental La Menorca Talaiòtica a la Comissió Assessora de la candidatura. El projecte de la productora mallorquina Espiral va emocionar als assistents i va obrir un debat sobre com la societat menorquina viu i valora la cultura talaiòtica. Val a dir que en les properes setmanes està previst que el documental es projecti a tots els municipis de l’illa. Un acte que anirà acompanyat per una exposició del que significa la candidatura per a Menorca i que clourà amb un tast de la nova cervesa Talaiòtica.

El proper mes de novembre tindrà lloc una reunió, encapçalada pel Ministeri de Cultura, amb el «Panel» (grup d’experts) al complet d’ICOMOS internacional que duu a terme l’avaluació de les candidatures que es presenten davant la UNESCO l’any que ve. Després, a principis de 2022, es rebrà el primer informe intermedi d’ICOMOS, i en el mes de maig veurà la llum l’informe definitiu. La inscripció de Menorca Talaiòtica a la Llista de patrimoni mundial de la UNESCO es decidirà finalment al Comitè del Patrimoni Mundial que es celebrarà el proper juliol a Kazan (Rússia).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa