Marga Coll no necessita presentació. A Mallorca ha aconseguit posicionar la marca del seu restaurant Miceli entre els de referència obligada en matèria de cuina tradicional feta amb respecte. La seva senya d’identitat és la veneració pel producte de proximitat i de temporada. La seva trajectòria es mesura pels èxits aconseguits cada dia des de la cuina del Miceli de Selva, de la Barra del Miceli, a Inca o des del restaurant Arrels de l’hotel de Mar. A més, hi ha una altra faceta de Marga Coll per ventura no tan coneguda i és la d’autora de receptaris editats amb molta cura per Dolmen Editorial. El primer va ser “Les receptes de Miceli per cuinar en família“, que va ser tot un èxit. I ara arriba “Les receptes dolces de Miceli per cuinar en família”. L’edició és talment semblant a la del primer llibre, amb il·lustracions de Tomeu Pinta i un preu raonable, per a totes les butxaques, només que amb propostes dolces. “L’any passat vàrem posar a taula dotze plats salats de la cuina tradicional mallorquina, un per cada mes de l’any. Enguany continuam el camí amb la part més dolça del nostre receptari: rubiols, crespells, coca de patata, ensaïmada, gató, gelat… Postres que, més que simples receptes, són records i emocions compartides. Aquest llibre neix amb la mateixa intenció: acostar als més joves un receptari viu, pensat per fer en família, perquè la cuina sigui un espai de trobada, de transmissió i de creativitat compartida. Perquè la cuina, fins i tot quan és dolça i precisa, continua sent el mateix: un espai per estar junts, per aprendre, per contar històries i, sobretot, per estimar”, afirmà Marga Coll durant la presentació d’aquesta novetat.

A cuinar s’ha dit…
L’autora veu amb preocupació que la gent ja no cuina: “Tenim un problema molt greu, que la cuina mallorquina està desapareixent. Una cuina que és molt “de temporada”, equilibrada. Encara el tombet, però unes sopes mallorquines, uns escaldums o un pa cuit ja no es fan a les cases particulars”, lamenta.
“Aquest llibre que presentam, afegeix Coll, no es fixa tant en el producte de temporada com en el calendari que marca la tradició. Cada recepta s’emmarca en un moment de l’any, es fa un poc d’història, s’afegeix la informació dels ingredients que es necessitaran i l’elaboració i pels que encara no saben llegir, una part visual amb les il·lustracions den Tomeu Pinya. També hi ha una recomanació sobre les coses amb les quals s’ha d’anar alerta”.
La intenció és clara: “mantenir la cuina mallorquina viva per què, com diu Marga, les receptes que no es cuinen es perden”.I ara, aquest llibre ve a omplir el buit existent per què de llibre de receptes dolces, de cuina mallorquina, per a infants no n’hi ha”. I per això mateix, aquest pot ser un bon regal per aquestes festes, per començar tot d’una a elaborar les receptes aquests dies de vacances, compartint la cuina amb els més petits que és la millor manera perquè aprenguin mirant i embrutant-se les mans. “Si els menuts participen en l’elaboració, després els farà ganes tastar el que han preparat i això és una bona manera d’introduir-los en sabors i aliments que d’entrada de vegades rebutgen”, remata Marga Coll.


