Balears Vadevi
Menorca estrena Congrés de Periodisme Gastronòmic a la tardor

Del 7 al 9 d’octubre Menorca acollirà el primer Congrés de Periodisme Gastronòmic organitzat per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears en una cita adreçada a tots els professionals del sector.

L’objectiu, ser un punt de trobada i reflexió per tractar els diferents aspectes de l’escriptura gastronòmica aprofitant que l’illa celebra aquest any el seu mandat com a Regió Gastronòmica Europea. Tot i que ja existeixen diferents congressos de gastronomia, s’ha volgut plantejar amb un format innovador en el sentit que no seran els cuiners els qui presentin les ponències, si no els periodistes, invertint l’esquema típic.

El que es pretén és promoure el debat amb cuiners i professionals de l’hostaleria però també que hi puguin participar els lectors i seguidors de la crítica, és a dir, el públic en general, obrint un diàleg directe amb els autors durant els dies que duri la trobada i que tindrà com escenari la Sala Multifuncional d’Es Mercadal.

Noms de referència del mon gastronòmic i de la comunicació del nostre país com Carme Gasull, Ana Vega, Jose Carlos Capel, Carlos González Cano, Júlia Perez Lozano o Toni Massanés ja han confirmat la seva participació a més de professionals d’Escòcia, Italià o Grècia com Wendy Barrie, Roberta Garibaldi o Lila Karopostoll. Balears Vadevi hi participarà en la moderació d’una taula -Eva Vicens- i en la coordinació de l’esdeveniment -David Baret-. L’organització espera poder arribar a les 250 persones entre ponents i assistents.

Cuina en femení i autocrítica gastronòmica

La celebració de la primera edició del Congrés de Periodisme Gastronòmic pivotarà sobre dos grans blocs que transcorreran al llarg dels tres dies que durarà l’esdeveniment.

El primer estarà dedicat a la gastronomia en femení i el segon, pretén poder reflexionar sobre l’autocrítica gastronòmica.

En el primer bloc, les intervencions posaran èmfasi en la poca presència femenina en els mitjans de comunicació, tant a nivell d’escriptores com de professionals de la restauració. S’intentarà reivindicar a figures pioneres que han existit al llarg del temps i també es posarà en valor la tasca diària de les cuineres no remunerades i el seu llegat en forma de receptaris familiars anònims transmesos per les dones de generació a generació.

El segon bloc estarà dedicat a analitzar diferents aspectes de l’escriptura gastronòmica, la crítica gastronòmica, el fenomen dels influencers i les xarxes socials, la manca d’independència associada a grups mediàtics i patrocinadors, el suport a la sostenibilitat i a la gastronomia circular, amb especial èmfasi en el lideratge de Menorca en aquests àmbits. En aquest sentit, se cercarà aportar tant una visió històrica com de futur del periodisme gastronòmic. 

Presentació del programa

El congrés s’ha presentat aquest dilluns 4 de juliol i ha comptat amb la participació de Pep Pelfort, membre de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears, Gonçal Seguí, gerent de l’Associació Leader Menorca i Josep Pastrana, Vicepresident de la Fundació Foment de Turisme i Conseller d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca.

Per poder assistir al Congrés, les inscripcions es podran fer des de la pàgina web de Menorca Regió Gastronòmica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa