Balears Vadevi
Menorca obre convocatòria per competir al ‘Food Gift Challenge 2022’

Menorca obre les portes a participar un any més al concurs que tria el millor “regal alimentari” d’Europa. En aquest sentit, tot just acaba de presentar les bases per participar en la convocatòria que decidirà els quatre obsequis (dos artesans relacionats amb la gastronomia i dos agroalimentaris) que representaran Menorca a l’European Food Gift Challenge 2022, una iniciativa de l’Institut Internacional de Gastronomia, Art, Cultura i Turisme (IGCAT).

El certamen, que accepta propostes fins el proper 14 de febrer, té com a objectiu donar suport als petits productors locals capaços de produir productes excepcionals, tant comestibles com utensilis relacionats amb la gastronomia, a la recerca d’allò autèntic, singular i de qualitat amarats d’un gran valor simbòlic. A més a més, també pretén premiar i donar visibilitat internacional als obsequis artesanals d’alta qualitat, aplicant sempre criteris de sostenibilitat.

En la valoració de les propostes es tindran especialment en compte aspectes com l’aposta que fan els productors de produir aliments saludables, de manera sostenible i amb protagonisme clar per als ingredients d’origen local; així com el treball dels artesans amb ambició artística i voluntat innovadora amb què acaben desenvolupant un llenguatge propi que es converteix en senyal d’identitat de l’autor.

“Un tec”, guanyadora de la passada edició

En la passada edició, la proposta de la Cooperativa del Camp va ser la guanyadora absoluta amb la proposta “Un tec?”. Aquesta cooperativa va posar en contacte tres productors locals per crear un lot basat en l’experiència del gaudi gastronòmic, format per formatges Meloussa, mel d’Algaiarens i cervesa Grahame Pearce, acompanyat d’unes recomanacions de tast que permeten assaborir tots els productes en plenitud.

Dues propostes més de Menorca van rebre premi en diferents categories de l’European Food Gift Challenge 2021.El guardó Embalatge més sostenible va recaure a “Morter”, de l’artesà llauner Ovidi Pons, que presentava un morter i una mà fets amb llenya d’ullastre; i el premi a Millor interpretació contemporània d’artesania tradicional va ser per Ginets, de les artesanes ceramistes Bàrbara Pons i Joana Muñoz des Fangueti; un joc de tres gots inspirats en el canet, el bòtil amb nansa amb què es comercialitza el gin de Menorca.

El quart obsequi que va ser seleccionat per a representar l’illa al concurs de l’any passat va ser Three ancestral menorcan sauces, del productor Antoni Anglada. Eren tres salses procedents de diferents èpoques, extretes de receptaris de 1734, 1756 i 1819, i reinterpretades per tenir cabuda a la cuina actual.

La convocatòria local la promou la Fundació Foment del Turisme de Menorca, a través del Centre Artesanal de Menorca, juntament amb la coordinació de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa