Balears Vadevi
Menorca tindrà el primer parc agrosolar de l’Estat

El Consell de Govern ha declarat com a projecte industrial estratègic el parc fotovoltaic Agrisolar des Mercadal, a Menorca que generarà una potència equivalent a 6.000 habitatges i serà pioner en la producció agroenergètica.

Aquesta declaració, impulsada per la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, és la segona que fa el Govern que ha rebut el vistiplau unànime dels membres del Consell de la Indústria i té els informes favorables de l’Ajuntament i del Consell Insular, que estableixen un seguit de condicions que s’han de tenir en compte en la redacció del projecte d’execució.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, ha indicat que «aquest projecte serà pioner a Espanya, ja que tractarà per primera vegada a les Balears i al nostre país la producció agroenergètica, utilitzant, entre altres elements, l’ombra que generin aquestes plantes». «Vull destacar que aquest projecte suposa una passa més per aconseguir una sobirania energètica que cada vegada és més a prop. Pas a pas generam energia que no només serveix per abaratir la factura de la llum, sinó que també disminueix l’impacte al medi ambient degut a la reducció d’emissions».

L’actuació del projecte consisteix en la instal·lació d’un parc fotovoltaic de 19.999,98 kWp i 15.470 kWn de potència instal·lada, tindrà una ocupació de 20 hectàrees i constarà de 37.037 panells solars de 540 Wp de potència unitària, sis inversors de 2.570 kVA cada un, sis centres de transformació i un centre de maniobra i mesura (CMM). A més, l’evacuació de l’energia generada es farà mitjançant una línia soterrada d’11.117 metres fins a la subestació des Mercadal. El parc, en fase de construcció, podrà arribar a generar fins a vint llocs de treball.

Aquesta actuació és un projecte imprescindible per complir el full de ruta de l’Estratègia Menorca 2030 per descarbonitzar l’illa i arribar, el 2030, al 85 % d’energies renovables. «La posada en marxa d’aquest parc permetrà arribar a aquest objectiu i avançar cap al tancament de la central tèrmica de Maó, i reduir així les emissions a l’atmosfera», ha dit Yllanes.

Aquesta planta fotovoltaica, que va ser un dels projectes seleccionats per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) per a una subvenció pública de 2,6 milions d’euros, no sols generarà energia solar neta, sinó que compartirà aquesta producció amb l’agrícola. Es té pensat conrear lavanda entre les fileres de seguidors, amb la qual cosa es tractaria d’una planta agrisolar, pionera a Espanya en la producció agroenergètica. L’ombra projectada té un efecte positiu en la temperatura de l’aire, la radiació i les necessitats d’aigua, ja que produeix temperatures diürnes més fresques i nocturnes més càlides, i més humitat que amb el cultiu tradicional a l’aire lliure.

El parc està condicionat a l’obtenció de la resta d’autoritzacions administratives, així com al compliment dels condicionants establerts en els informes del Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament des Mercadal, sens perjudici de l’obtenció de la preceptiva declaració d’impacte ambiental. Aquest projecte és el segon que el Consell de Govern declara com a estratègic i se suma al Mallorca Green Hysland, que va rebre aquesta declaració amb l’objectiu de reindustrialitzar l’àrea de Lloseta i construir la primera planta d’hidrogen verd del sud d’Europa. Aquesta instal·lació, que té previst començar a produir hidrogen els mesos vinents, va rebre una inversió de 50 milions d’euros, amb una subvenció de 10 milions d’euros de la Unió Europea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa