Balears Vadevi
Menorca, la sal i el llarg testimoni de tradició salinera

La tradició salinera de Menorca troba els seus orígens al segle XIV i d’aleshores ençà han estat diversos els moments en els quals aquest producte ha tingut un paper protagonista a l’illa. Els llibres d’història recorden el 1303 com l’any en què Dalmau Segarra, lloctinent real del Regne de Mallorca, va declarar que la recol·lecció de sal per a ús personal seria gratuïta. A primers del XVIII, van sorgir concessions per a projectes de producció de sal en zones costaneres del nord de l’Illa. Aleshores, n’hi havia quatre: La Concepció, abans anomenada Salines Noves, a Fornells; les salines de Tirant Vell, des de llavors anomenades Ses Salines Velles, també a Fornells; les Salines d’Addaia i les Salines de Mongofra, situades al fons del port d’Addaia.

La producció continuaria al llarg del segle XX, tot i que la competència de la sal importada d’altres zones de producció van provocar una davallada considerable en la producció local i en l’actualitat, només en funciona una, La Concepció, gràcies a un projecte de recuperació força recent.

Salines de Menorca | Foto: Sal de Menorca

Les Salines de la Concepció, tenen els orígens l’any 1853 i ocupen una superfície de sis hectàrees. Després d’un llarg període administratiu que va permetre la concessió i autorització per reconstruir-les, l’any 2023 es va iniciar un treball de rehabilitació integral afavorit per la família Best com a nous concessionaris, amb una visió de conservació del patrimoni saliner i preservació de l’hàbitat creat a través d’una activitat destinada principalment a la collita artesanal de la flor de sal i a partir de l’ús de materials naturals com l’argila, la pedra i el marès. La producció anual prevista està entre les 8 i les 10 tones de flor de sal i unes 40 tones de Sal Marina Verge per temporada, que està activa de finals de juny a mitjans de setembre, i la sal serà assecada sota l’efecte del sol i del vent seguint el procés artesanal fins al seu envasat manual en recipients reciclables.

S’han previst diversos formats per a client final i restauració | Foto: Sal de Menorca

Sal Marina Verge i Flor de Sal

Com a resultat del treball a les salineres, Menorca produeix sal marina verge i flor de sal, que cristal·litza a la superfície de l’aigua. Totes dues es recullen a mà i no porten cap ingredient addicional.

A La Casa de la Sal, de les salines, se’n pot tastar i comprar des del 2023; i a més a més, els visitants poden trobar-se amb altres varietats gastronòmiques amb què pretenen captar l’atenció del món gurmet i l’alta cuina. D’una banda, la Flor de Sal fumada, la Flor de Sal Picant composta de xili i pebre negre i la Flor de Sal amb Herbes de Menorca on hi ha una mescla de romaní, orenga i farigola recol·lectat a l’Illa. Tots aquests productes estan actualment disponibles per a la seva degustació i compra al final de la visita, juntament amb altres treballs d’artesania que han estat elaborats en col·laboració amb la salinera.

La destinació principal de la sal menorquina és, d’entrada, proveir el mercat gurmet local. En aquest sentit, s’han previst diversos formats tant per a consumidors com per al sector de la restauració.

Portes obertes per conèixer la producció i l’ecosistema

La Sal de Menorca és un exemple de producció sostenible que ara es vol compartir amb totes aquelles persones que vulguin gaudir de tot aquest patrimoni cultural. D’aquí que s’ofereixi fins i tot una visita guiada que permet observar el sistema de circulació i funcionament salí que recullen les diferents fases d’evaporació fins a aconseguir la Sal Marina Verge i l’exclusiva Flor de Sal, aprenent també a diferenciar-les.

Un passeig on també es pretén conscienciar el visitant sobre el privilegiat entorn natural on estan ubicades les Salines de La Concepció, que compta amb un ecosistema de fauna i flora que s’ha consolidat com a lloc de descans i nidificació d’aus. L’experiència conclou a La Casa de la Sal, amb un viatge audiovisual pels orígens de la recol·lecció de la sal a Menorca fins al moment present, en què se segueixen respectant els processos d’extracció i producció artesana del producte pels mestres saliners que, com a veritables alquimistes, dominen els secrets de l’aigua.

Amb el suport de:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa