No cada dia neix un nou vi a Menorca, i per això qualsevol anunci, s’espera amb candeletes per part dels consumidors i el sector en general. Aquest mes de febrer s’ha presentat en societat a través de les botigues de distribució habituals Mirant Pregonda, un vi blanc amb nom evocador d’una de les platges més identitàries dels paisatges de l’illa, amb el qual el celler Morvedra del lloc de Sant Josep de Ferreries, s’ha estrenat al mercat després de recollir els fruits obtinguts amb la collita de 2021 i l’afegitó de l’experiència d’anys previs d’elaboració.

Estem davant d’un cupatge amb les varietats premsal blanc (predominant) i malvasia, incloses en la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca, però que van ser vinificades per separat. El seu procés de fermentació va ser fet en dipòsits d’acer inoxidable, on es va estar entre sis i vuit mesos per posteriorment ser embotellat, fent una criança en ampolla de prop de dos anys per acabar d’afinar-se. Un vi blanc que la seva nota de tast descriu de color groc pàl·lid amb reflex metàl·lic, aromes d’intensitat mitjana- alta amb notes de fruits blancs i aromes florals típics de la malvasia. En boca presenta una entrada molt agradable, té força volum i persistència llarga i equilibrada.

Projecte integral
Parlar de Morvedra avui dia a Menorca és fer referència a un projecte de vida menorquina que va molt més enllà del vi, malgrat que com a celler, sigui una de les darreres estrenes que s’hagi conegut en l’entorn del món elaborador a l’illa. En aquest sentit, el nom de Morvedra ha vingut associat des de fa temps al món de l’oli, ja que en l’àmbit agroalimentari, s’han destacat per l’elaboració d’oli verge extra de gran qualitat en una recuperació del sector productiu a Menorca.
Una iniciativa totalment respectuosa amb el medi ambient que treballa els seus sòls de manera ecològica tant en les seves oliveres com en les vinyes. En aquest sentit, els fruits d’aquest treball iniciat l’any 2010, sis anys després que el seu propietari i impulsor, Enric Picanyol, adquirís la finca Morvedra Vell a Ciutadella, van arribar l’any 2022 a la prestigiosa fira ecològica Biofach de Nurembergh, on van aconseguir ser escollits com a quart millor oli del món. En segon lloc, Morvedra també ha estat treballant en la recuperació del be de Ruma amb el qual comercialitza carn ecològica de be criada a les finques de Ruma Nou i Sant Josep, a Ferreries. Un projecte que va sorgir el 2001 quan va decidir passar de la llet de vaca a la carn d’oví i adaptar així la seva producció a les condicions del terreny.
Mirant a Pregonda és el primer vi que Morvedra ha tret al mercat, però també ha estat conegut el treball que portes endins ha portat a terme al lloc de Sant Josep a Ferreries, en la restitució del calop blanc, una varietat ancestral recuperada l’any 2019 procedent de vinyes que són empelts de les parres del lloc i que encara està en fase experimental sense data de sortida al mercat.