Balears Vadevi
L’oli de Morvedra és un dels millors del món

La recuperació del sector productiu d’oli d’oliva a Menorca és cada dia més puixant i la constatació que està cridada a convertir-se en una alternativa real de futur per al camp, ho demostren exemples com el de Morvedra Vell, una finca situada al sud del terme municipal de Ciutadella que acaba de tornar d’Alemanya amb un premi sota el braç com a quart millor oli del món.

Un premi a l’esforç, la constància i la perseverança que ha tingut molt ressò i que també ha sigut rebut amb una gran alegria per part de l’Associació de Productors d’Oli de Menorca en el seu camí per aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida. 

Origen

El projecte de Morvedra Vell per elaborar oli es va posar en marxa el 2010, sis anys després que Enric Picanyol adquirís la finca. Al 2015 van decidir dur a terme una producció integrada del cultiu i al 2017, van sumar un pas endavant per cultivar les oliveres en ecològic amb la intuïció que calia dirigir els esforços a poder produir de manera ecològica.

Dotze anys més tard, el projecte és tota una realitat amb 2.300 oliveres plantades de diferents varietats i que treu al mercat el seu oli d’oliva extra verge (AOVE) amb un cupatge de les varietats d’oliva arbequina i picual. “Sabem que les oliveres triguen uns sis anys a posar-se en producció i al principi, vam plantar arbequina, que és més dolça i suau però després vam afegir la varietat picual, que és més picant. També vam optar per la varietat arróniz, que és poc coneguda i que aportava un punt amarg”, detalla el propietari.

Premi BIofach

El premi de Morvedra Vell a Biofach no és un reconeixement qualsevol. Aquesta fira és la més important del mon de productes ecològics i era la primera vegada que el productor de Ciutadella participava en aquesta cita professional on les Balears han pogut disposar d’un espai conjunt amb una mostra de productes ecològics illencs com oli, sal, derivats de la garrova, granola, confitures, i ametles, entre d’altres.

La cita va ser ben profitosa pels productes de les Illes perquè com ja es sabut, l’oli mallorquí de la Serra de Tramuntana, Fet a Sóller, va ser escollit com a millor oli del món, mentres que Olíric, també de Mallorca, es va situar desè entre els 20 millors olis. La iniciativa de participar havia estat promoguda per la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i va comptar amb el suport de l’Associació de Productors de l’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), la Cambra de Comerç i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI). 

Els productes ecològics desperten cada cop un major interès

Tal i com explicava a Balears Vadevi el propietari de Morvedra, Enric Picanyol, l’objectiu era aconseguir despertar l’interès en un cita com Biofach, que és un dels certàmens de referència a nivell mundial però el fet d’haver estat reconeguts entre els deu millors olis, ja suposa haver superat totes les expectatives. I és que l’interès pels productes ecològics és cada vegada més creixent i a un país com Alemanya, representa el 6 per cent de les ventes agroalimentàries.

“Biofach també m’ha servit com experiència per poder comparar-nos i aprendre del que fan els altres productors. Cal tenir en compte que productors d’oli, potser n’hi havia més de 200 de tots els països amb el que tothom intenta fer destacar el seu producte d’una manera o altre”, afegeix el propietari de Morvedra. El que té clar és que els productes mediterranis que aconsegueixen diferenciar-se avui dia son els ecològics i per tant, una marca de qualitat que aspiri a ser reconeguda pels consumidors, ha de tenir aquest perfil. Comparat amb Mallorca, en el camp de l’oli, a Menorca encara li queda camí per recórrer però aquest premi, no deixa de ser un bon estalonament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa