Balears Vadevi
Nou compromís de Menorca amb la seva gastronomia: Declaració de Son Vell

Han passat un parell d’anys d’ençà que Menorca fou declarada Regió Europea de la Gastronomia, una fita en l’evolució de la cuina autòctona que va ajudar a impulsar la gastronomia al punt més alt de les agendes públiques, privades i cíviques, amb una visibilitat internacional mai fins llavors aconseguida. En aquest context i amb aquest precedent, l’Associació Fra Roger Gastronomia i Cultura, dedicada a la investigació, l’estudi, l’experimentació, la divulgació i la promoció de la gastronomia de Menorca, va convocar a principis d’aquest mes de maig una trobada amb diversos col·lectius per tal de reflexionar sobre quin havia de ser el següent pas.

Hotel rural Son Vell de Ciutadella | Foto: Fra Roger

La jornada va tenir lloc al nou hotel rural Son Vell de Ciutadella i se n’ha difós un document de conclusions on aquesta entitat conjuntament amb el secretariat de les Escoles d’Adults de Menorca, demanen que hi hagi un respecte pel receptari històric de l’illa així com per la feina que fan els pagesos i els professionals de la pesca a favor del producte local. En aquest sentit, es pretén que hi hagi una col·laboració estreta entre productors i sector hoteler i de restauració per assegurar la viabilitat i la promoció d’aquest. Un dels assistents a l’acte explica que sovint hi ha una tendència a voler interpretar de manera massa llibertina tant el receptari històric com també l’aplicació del producte fet a Menorca, allunyant al comensal de la realitat local i de la definició d’una identitat que és el que realment cerquen els visitants de fora. 

Regió Mundial de la Gastronomia

Aquest document de conclusions que porta per títol Declaració de Son Vell, també s’anima a aixecar encara més la mirada del que ja s’ha fet i a treballar conjuntament per tal que Menorca, davant el valor universal i excepcional que transmet, sigui declarada Regió Mundial de Gastronomia el 2030, seguint les passes d’altres regions com per exemple Catalunya, que ho serà l’any vinent.

Cal saber que la Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), un títol que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, fent valdre les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa