Menorca i Japó han tornat a estrènyer els seus llaços durant cinc dies gràcies a una iniciativa molt especial que ha organitzat la marca KEWPIE amb motiu de la celebració del centenari de la seva fundació. Del 30 de setembre al 4 d’octubre els 40 guanyadors afortunats del sorteig commemoratiu realitzat al Japó, han viatjat fins a l’illa juntament amb membres de l’equip directiu de la marca nipona, per participar en un programa que pretenia retre homenatge a la riquesa cultural i gastronòmica de Menorca, lloc d’origen de la maonesa.
L’Hotel & Restaurant Alcaufar Vell de Sant Lluís va acollir l’acte principal de la seva estada en una jornada d’emocions per als quaranta ciutadans japonesos afortunats que van poder gaudir d’un taller de creació de salsa maonesa a partir de la recepta original, guiats pel cuiner i investigador gastronòmic Pep Pelfort. En arribar a l’hotel rural eren rebuts per Atsushi Tagawa, responsable comercial de KEWPIE juntament amb la resta de membres de l’empresa que també formaven part d’aquesta expedició. Després de la foto per al record davant de la icònica façana de l’establiment, el grup va iniciar una visita guiada per l’edifici principal per conèixer els orígens històrics de la finca, vinculats també al descobriment de la salsa maionesa, ja que tot indica que va ser precisament aquí on el Marechal Richelieu va celebrar el banquet de la victòria que començava la dominació francesa de Menorca i va poder tastar-la per primera vegada.
Taller de salsa maionesa amb la recepta original
A Alcaufar Vell van participar en el taller de creació de la salsa maonesa on van poder aprofundir sobre el context històric de Menorca així com el rerefons gastronòmic de la recepta tal com la recull el Manuscrit de la cuinera “Receptari Caules” que fa poc ha estat publicat íntegrament i que recupera receptes menorquines que es cuinaven a les cases. Després de les explicacions, van poder seguir amb expectació com Pelfort feia la seva elaboració amb ingredients locals com l’ou, la sal, l’oli i la llimona. Tot seguit, abillats amb el davantal de la marca, cadascun d’ells va viure l’experiència en primera persona de la seva creació, seguint la recepta original del segle XVIII. Després de la sorpresa inicial d’haver-la d’elaborar pels seus propis mitjans, van poder comprovar com després de l’esforç sobre el morter quedava perfectament emulsionada, a punt per ser assaborida. Després del taller, van celebrar un dinar al mateix hotel per tancar la jornada d’aquest viatge als orígens de la salsa maionesa.

Tercera acció a Menorca
Aquesta era la tercera vegada que la marca viatjava fins a Menorca, ja que el 2016 va iniciar el seu idil·li amb l’Illa, amb motiu de la celebració dels “MayoDays” en què van enregistrar un vídeo corporatiu a les Salines de La Concepció, a Fornells i van organitzar un esdeveniment gastronòmic. A l’any següent també van promoure l’organització d’una cita gastronòmica intercultural en col·laboració amb l’Ajuntament des Mercadal, on es van poder degustar fins a onze tapes diferents elaborades amb salsa maionesa que van fer les delícies dels assistents. Amb aquesta nova iniciativa, KEWPIE ha volgut subratllar la importància de l’illa a la història culinària mundial i connectar aquesta herència amb el llegat construït al Japó durant els últims 100 anys. Tal com assenyala el responsable d’aquesta acció, Atsushi Tagawa. “Volem que el nostre centenari no sigui només una celebració corporativa, sinó una experiència compartida. Menorca ens ofereix l’escenari perfecte gràcies a la seva tradició, hospitalitat i una gastronomia única que connecta amb els nostres valors”.
Salsa maonesa, una identitat
Ja fa dècades que el cuiner i investigador català Pep Pelfort, es dedica a investigar la cuina històrica de l’illa i defensa amb arguments sòlids l’origen menorquí de la salsa maionesa, documentada per primera vegada per escrit al famós “Receptari Caules” que fa poc ha estat publicat íntegrament i que recupera receptes menorquines que es cuinaven. Entre les 251 receptes que conté aquest manuscrit, destaca l’anomenada “salsa de peix crua”, considerada la referència més antiga coneguda de la maonesa. Aquesta recepta, utilitzada per acompanyar peix, carns blanques i bullits, confirma que la maionesa ja formava part del receptari menorquí a finals del segle XVIII, molt abans que a França es fes popular amb el nom de mayonnaise. L’aportació d’aquest receptari reforça la hipòtesi que el nom de la salsa prové de Maó i no pas d’un suposat duc francès, com defensen algunes teories.
