Quarta generació d’un dels cellers amb més prestigi de La Rioja com és Bodegas Artadi, Juan Carlos López de Lacalle està considerat un dels mestres enòlegs que ha contribuït a que aquesta zona vitivinícola s’hagi convertit un referent mundial. Gran defensor dels vins amb ànima i d’una viticultura sostenible amb una mínima intervenció, ha passat uns dies a Menorca per protagonitzar un exclusiu encontre amb restauradors, productors i apassionats del món del vi en un acte organitzat per la distribuïdora De Vins Menorca. De fet, no és massa habitual que aquest pioner dels vins de parcel·la participi en actes com el que va protagonitzar a l’hotel rural Antic Menorca, on va dirigir un tast avançat de la collita 2018.
Durant la seva intervenció va reflexionar sobre el cultiu de la vinya i les tendències actuals que parlen d’avançar caminant cap al passat, en una mena de reacció responsable de respecte cap a l’entorn natural que sovint alguns cellers han traduït com una resposta comercial dels nostres temps i que López de Lacalle va preferir situar en un desenvolupament de la intel·ligència emocional que ens fa connectar l’home amb la natura. “Existeix una tendència que ens empeny a fer les coses des d’una altre perspectiva, potser més respectuosa i tradicional i on la sensibilitat podria ser la resposta per resoldre aquestes incògnites” va explicar a la trentena de convidats que seguien amb atenció les seves paraules. “Estic convençut que existeix un petit moviment revolucionari liderat fonamentalment per joves viticultors que posen en escena el resultat del seu treball, de la seva sensibilitat i de la passió per aquest inesgotable món d’emocions que es generen quan decideixes viure lligat a la vinya i el vi” va afirmar.
Reivindicació de l’origen
El tast va permetre als assistent poder assaborir quatre dels vins d’autor que Artadi elabora a La Rioja als que també s’afegeixen altres vinyes a Navarra i Alacant. En aquest sentit, La Poza de Ballesteros, Valdeginés, El Carretil i el seu inigualable El Pisón, amb 100 punts Parker van formar part de la tria feta per Juan Carlos López de Lacalle per Menorca, a la que va afegir fora de tast avançat un producte singular que estan portant a terme al País Basc, concretament a Zarautz, amb un vi escumós ple d’energia natural que es podria considerar el millor txacolí de les terres guipuscoanes. Al final de l’acte, l’enòleg va voler reivindicar que per poder destacar la personalitat i la diferenciació del vins cal fer reivindicar l’origen i no fixar-se tant en el mètode com base d’uns productes que han de perdurar en el temps i que ens han de transmetre quelcom d’especial.