Cada dia que passa, els vins menorquins aconsegueixen créixer en qualitat i prestigi, tal com ho demostren els successius premis que van recollint. En aquest cas, es tracta del celler Torralbenc d’Alaior, que acaba de rebre dos nous reconeixements.
El primer ha arribat del Decanter World Wine Awards, una cita ineludible pels cellers vinícoles del món sencer des que es va crear l’any 2004 i que reuneix als millors experts del sector -reconeguts Masters of Wine i Master Sommeliers– amb l’objectiu de seleccionar i premiar la qualitat i la diversitat dels vins més destacats del planeta. En aquest cas, han estat 95 punts pel Torralbenc Rosat 2023, un cupatge de monestrell, merlot i sirà que s’elaboren per separat en dipòsits d’acer inoxidable, on els vins queden en contacte amb lies durant més de tres mesos i que després queden assemblats per passar a ampolla durant dos mesos abans de ser comercialitzats. “Estem molt orgullosos d’aquests 95 punts al DWW perquè és una puntuació molt alta i per nosaltres és una satisfacció immensa haver-hi arribat”, explica César Palomino, director tècnic del celler.
92 punts pel Torralbenc Negre
L’altre vi del celler alaiorenc que ha estat reconegut és el Torralbenc Negre 2021, que s’ha endut 92 punts de la prestigiosa Guia Peñín. Es tracta d’un vi elaborat amb les varietats sirà i merlot que s’obté a partir de les parcel·les més antigues de la propietat, recollides i seleccionades a mà.
En el procés d’elaboració, cada varietat fermenta en dipòsits d’acer inoxidable i madura posteriorment en botes de roure francès durant vuit mesos, per passar després a fer l’assemblatge d’ambdós raïms. Abans de ser comercialitzat, acabarà de passar vuit mesos més en ampolla. Sens dubte, un vi molt exclusiu de gran qualitat i limitada producció. De fet, no és la primera vegada que Torralbenc apareix destacat a la Guía Peñin i l’any passat el Torralbenc Cupatge Blanc de les varietats Sauvignon blanc, viognier, parellada i malvasia va arribar a 91 punts i fins i tot el 2022 va obtenir també 92 punts pels seus negres monovarietals de sirà, entre d’altres.

El projecte vitivinícola de Torralbenc compta amb l’assessorament de l’enòleg José Ramon Lissarrague i l’equip tècnic està format per Raquel Rodríguez i Cèsar Palomino, que n’és el director i que també exerceix com a president de l’Associació de Productors de Vi de Menorca. Aquest posicionament de celler d’autor amb vins de posicionament mig alt també els ha permès fer el salt al terreny internacional de la mà d’un distribuïdor, arribant a diversos països d’Europa, els Estats Units o fins i tot Àsia, on són presents a Hong Kong. El celler té actualment 16,5 hectàrees en explotació, 6,5 de les quals estan a mitja producció, un fet que aquest 2024 hagin pogut comercialitzar 60.000 ampolles i tenir una expectativa de poder arribar a les 90.000 quan estigui tota la superfície en producció.