Menorca és una illa amb tradició vermutera, però sembla que aquesta tendència havia perdut força durant uns anys. El celler menorquí Binitord va prendre la decisió l’any 2015 de recuperar-ne la producció posant al mercat un vermut en el qual, segons els seus responsables, “predominen aromes d’herbes aromàtiques mediterrànies, com el fonoll, la camamil·la o el romaní”. “Jo sempre dic que qui el prova, es transporta automàticament al camí de cavalls de Menorca”, detalla des del projecte Clara Salord. Segueixen alguns dels secrets que amaga aquesta beguda aromatitzada.

- Per què heu triat aquest nom per anomenar el producte?
Aquest és l’únic vermut que feim, i per això el volem identificar amb la nostra marca.
- En quin moment vau decidir estrenar-vos amb la producció de vermut, i per què?
L’estiu del 2015 el vam treure al mercat, ja feia mesos que treballàvem en el que seria el primer vermut de Menorca, teníem ganes de fer un producte diferent i així recuperar un poc l’antiga tradició de fer el vermut que tan arrelada teníem a Menorca i que amb els anys s’havia anat perdent.
La fórmula secreta
- Teniu fórmules secretes? Sense revelar cap secret, com definiríeu el vostre vermut?
Si, la recepta del vermut només la sabem dues persones, sempre hi ha qui intenta treure informació dient el que creu que porta, però és un secret que de moment no tenim intenció de revelar. El nostre vermut, per mi, és un vermut molt menorquí, on predominen els aromes d’herbes aromàtiques mediterrànies, com el fonoll, la camamil·la o el romaní. Jo sempre dic que qui el prova, es transporta automàticament al camí de cavalls de Menorca, i això fa que tanta gent el vulgui tenir sempre a casa seva per fer viure aquestes sensacions als seus convidats.
- Quin és el vostre mercat natural: local i de proximitat o exportació? Si exporteu, on?
El nostre mercat tant amb els vins com amb el vermut és exclusivament local, no tenim prou producció per poder exportar a fora, si ho féssim deixaríem sense subministrament la gent d’aquí, i poder abastir l’illa és la nostra prioritat. La gent de Menorca és la gent que des del primer dia ens ha donat suport, ha valorat el producte i li ho devem tot, així que fins que no ens sobrin existències no començarem a plantejar-nos vendre’l fora de Menorca.
Una tradició arrelada en anteriors generacions
- Hi ha cultura vermutera a les Balears?
Crec que durant molts anys hi ha hagut aquesta tradició de fer el vermut, penso que la generació dels meus avis la tenen molt arrelada, però ja la dels pares és menys potent, tot i que crec que ara ja fa almenys uns 10 anys que s’està recuperant.
- Com creieu que està el mercat del vermut actual, a les Balears des del punt de vista dels productors i dels consumidors.
De cada vegada hi ha més productors, però també més consumidors, així que penso que és un mercat que està força equilibrat.
- Teniu previst treure al mercat alguna novetat que es pugui avançar pel que fa a la gamma de vermuts?
De moment no tenim intenció de treure nous vermuts, preferim centrar-nos en un i fer-lo amb la màxima qualitat i cura.
“Els concursos són importants per demostrar que es fan productes de qualitat”
- Què penseu que hi hagi concursos específics, com els Premis Vinari, que premien la qualitat vermutera?
Penso que aquests concursos són molt bons perquè ajuden a veure la qualitat que tenim i a posar en valor el producte. També són importants per demostrar a la població que el producte que es fa aquí és un producte de qualitat.