Els amargs són uns pastissets d’ametlla, clara d’ou i sucre amb un toc lleuger de ratlladura de llimona, molt tradicionals a l’illa de Menorca, concretament a Mercadal, i que es feien tradicionalment per Nadal, encara que actualment es preparen durant tot l’any. La seva textura és diferent: a l’exterior semi cruixent i la interior suau.
El nom, “amargo” és perquè antigament la recepta es feia amb una part d’ametlles amargues. A Catalunya, es preparen els ametllats que són unes pastes molt semblants perquè porten els mateixos ingredients i tenen la mateixa forma rodona i semiplana, però que a sobre porten una ametlla sencera. També tenen certa semblança els macarons francesos o als amaretti italians.

Ingredients:
- 250 g d’ametlla crua amb pell.
- 250 g de sucre.
- 55 g de clara d’ou.
- Ratlladura molt fina de la pell d’una llimona petita.
Preparació:
Posar al foc un cassó amb aigua, quan comenci a bullir, retirar-ho del foc i incorporar-hi les ametlles, deixar-les un minut i escórrer l’aigua.
Pelar les ametlles mentre que estan calentes i assecar-les amb un drap o paper de cuina. Deixar-les durant un parell de dies en un recipient, tapades amb un drap perquè s’assequin bé. Triturar-les fins a convertir-les en una mena de sorra fina.
Barrejar les ametlles triturades amb el sucre, afegir la clara d’ou, remenar amb una cullera fins que tots els ingredients estiguin ben units i la barreja tingui un aspecte homogeni, compacte i una mica enganxós. Deixar reposar la barreja en un recipient tapat durant 8 hores a la nevera.
Fer boles d’uns 30 g i col·locar-les separades en una safata coberta amb paper vegetal.
Ficar la safata al forn preescalfat a 180 °C (calor amunt i avall) durant 15 minuts o fins que els amargs comencin a daurar-se lleugerament. Deixar refredar totalment abans de retirar de la safata.
