Balears Vadevi
Agricultura repartirà 790 milions d’euros entre el sector primari balear

Arrel de la guerra a Ucraïna, l’Administració pública a través en part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i dels governs locals va acordar la distribució d’un fons econòmic com a compensació per les dificultats econòmiques que està patint el sector primari arran del conflicte bèl·lic. La part corresponent d’aquests fons per les Balears va pujar a un import de 789.772 €.

Aquesta setmana, el Consell de Govern ha acordat atorgar a la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, l’autorització prèvia per exercir la competència en matèria d’aprovació, autorització i disposició de la despesa derivada de la transferència dels fons a favor del FOGAIBA. La despesa havia de passar abans pel Consell de Govern per llei, ja que supera l’import dels 500.000 €.

En aquest sentit, la Consellera ha assegurat que es tracta d’uns fons “vitals en aquests moments, perquè el nostre sector primari pugui tirar endavant i afrontar la campanya de tardor-hivern”, tot i que ha remarcat que “en cap cas són suficients“, i ha recordat que se sumen als que la Conselleria ja ha posat a disposició amb fons de la CAIB pel mateix motiu: “Totes les administracions feim grans esforços per tal d’ajudar a reduir l’impacte tan injust i enorme d’aquesta guerra sobre el nostre camp”.

El sector primari pateix la pujada de preus dels costos de producció derivat per la crisi d’Ucraïna | CAIB

Increment significatiu dels costos de producció

Cal tenir en compte que, arran d’aquest conflicte a Ucraïna, el sector primari ha vist pujar tots els seus costs de producció de manera molt significativa: el del transport a causa dels carburants, el dels pinsos pels cereals, el dels productes fitosanitaris importats, etc.

A més, en el cas del sector a les Illes Balears, s’ha de tenir en compte el factor afegit de la insularitat, que augmenta encara més aquests costs, i que fa que estigui en condicions d’inferioritat a l’hora de competir en el mercat, ja que fins al 2023 la Unió Europea no reconeixerà i compensarà aquests sobrecosts en la política agrària comuna (PAC).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa