Balears Vadevi
Agricultura vol ajuda de la UE per afrontar la crisi de preus per la guerra

El Consell de Ministres d’Agricultura i Pesca de la UE d’aquest proper dilluns 21 de març debatrà sobre mesures de mercat davant la incertesa i l’increment dels preus de les matèries primeres i energètiques com a conseqüència de la guerra entre Rússia i Ucraïna. El ministre d’Agricultura Luis Planas ha cridat a la unitat d’acció de totes les conselleries del ram a qui ha demanat el recolzament per sumar-se a les propostes unitàries que permetin adoptar mesures excepcionals i fer front a aquesta situació d’emergència puntual que afecta molt directament el sector primari.

“Són precises mesures d’àmbit europeu per compensar agricultors, ramaders i pescadors davant els significatius increments de costos de producció que comprometen la rendibilitat de l’activitat i l’abastiment alimentari de la població”, compartia el Ministre.

Respecte a les mesures, Planas ha citat l’activació de l’article 219 de l’Organització Comú de Mercats Agraris, que permetria utilitzar la Reserva de la Crisis, un mecanisme que s’activa quan hi ha pertorbacions al mercat i que han de permetre habilitar recursos per als sectors més afectats.

A més a més, demana flexibilitat per poder destinar les superfícies d’interès ecològic a la producció de cereals i a la pastura, així com excepcions en la rotació i diversificació dels cultius. Proposen, també, mesures immediates com l’increment del percentatge de l’avançament de pagos directes de la PAC, flexibilització dels controls per agilitzar-los i una aplicació més senzilla del concepte de causa major per casos que no puguin complir requisits degut a la situació actual. Una altra de les propostes seria permetre finançar amb fons FEADER actuacions específiques de suport al sector, com s’havia fet davant la situació provocada per la pandèmia de la Covid19.

El Consell de Ministres de la UE abordarà també la situació del sector pesquer que s’enfronta també al increment de preus de la benzina, i es demanarà la possibilitat que es puguin habilitar ajudes per compensar els costos sobrevinguts.

Rússia i Ucraïna són respectivament el primer i quart productor mundial de cereal, de manera que aquesta suspensió de producció i de les exportacions suposen una menor disponibilitat en els subministres de matèries primeres per l’alimentació animal en els mercats internacionals, afectant sobretot el sector ramader, molt depenent de les importacions per aquest tipus de productes.

D’altra banda, el Ministre Planas també ha aprofitat la trobada per detallar el paquet de mesures de suport al sector agrari per afrontar la sequera, que contempla el real decret-llei aprovat recentment pel Consell de Ministres, i que preveu destinar-hi 450 milions d’euros. El decret conté mesures en matèria social, fiscal i de liquiditat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa