Balears Vadevi
Les cigales podrien acabar amb la Xylella

Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia – Riverside, als Estats Units, podrien tenir a les seves mans l’oportunitat d’eliminar la Xylella fastidiosa. En un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, expliquen com han aconseguit modificar l’ADN de la cigala Homalodisca vitripennis, transmissora de la malaltia de Pierce a les vinyes dels Estats Units.

La Xylella fastidiosa és un problema important pel conreu de la vinya /Cedida

Canviar la fisonomia dels insectes

Segons expliquen, l’ús de la tecnologia d’edició genètica CRISPR ha permès fer canvis físics permanents en els insectes i, a més, s’ha comprovat que es mantenien durant tres o més generacions. Així doncs, la presència d’aquesta plaga, i de la malaltia que transmeten, es podria arribar a controlar i aturar les infeccions per Xylella, que són una gran preocupació entre els viticultors de tot el món.

En un primer experiment, els investigadors han fet servir la tecnologia CRISPR per eliminar els gens que controlen el color dels ulls de les cigales i, després, per fer que tinguessin els ulls de diversos colors. Aquest tret, a més, tal com es va poder comprovar, també es transmetia de generació en generació.

A través d’aquest assaigs, a més, també van descobrir que els gens del color dels ulls eren a cromosomes no-sexuals i que, no obstant això, s’heretaven, demostrant que era independent del sexe de l’insecte i donant una pista molt important en el desenvolupament d’estratègies de control de la població.

Afectació de la Xylella sobre oliveres | EP

Impedir que les cigales transmetin la malaltia

El pas següent, en què estan treballant en aquests moments, és molt més important: modificar la boca de les cigales per tal que no puguin ser vectors de la bactèria Xylella fastidiosa, eliminant no pas els insectes sinó la malaltia que transmeten. Els investigadors estan força convençuts que ho aconseguiran, especialment després de l’èxit que han tingut amb els ulls, que s’apropava al 100% quan, en altres organismes, acostuma a ser del 30% o inferior.

Així doncs, aquest equip de científics és molt a prop de crear cigales que no transmeten la malaltia de Pierce, cosa que evitaria les pèrdues econòmiques que suposa, d’una banda, i l’ús de productes per mantenir els insectes allunyats de les vinyes, de l’altre. Qui sap si, d’aquí uns anys, la Xylella pot ser cosa del passat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa