El paper de la dona a Fora Vila, a debat

Forma part del cicle de taules rodones "Fora Vila Viu!, coorganitzades per Cooperatives Agro-alimentàries de Balears

El Molí d’en Fraret, una de les seus del Museu d’Història de Manacor, acull el cicle de taules rodones Fora Vila Viu!, organitzat conjuntament per Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, l’Ajuntament de Manacor i el mateix Museu. El cicle neix amb l’objectiu d’acostar aquest món tant a la gent que el coneix i el treballa com als qui consumeixen els seus productes.

A la primera taula rodona, que ha tingut lloc aquesta setmana, hi van participar pageses i representants del món agrari i ramader que van parlar sobre el paper de la dona actual a Fora Vila. Els ponents van ser Jeronima Bonafé Ramis, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i d’AMCAE (Asociación de Mujeres de Cooperativas Agro-alimentarias de España) i pagesa de Calvià; Margalida Seguí, de la formatgeria Son Jover i presidenta de la cooperativa de noves Bessoner; i les germanes Joana i Bel Riera, pageses de Son Pere Andreu.

La directora del Museu, Magdalena Salas, va dirigir aquesta emotiva taula rodona on es va plantejar diverses preguntes a les participants. Jeronima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, va recordar la seva infantesa i va reconèixer que, gràcies a la feina al sector agrari, és una afortunada perquè pot fer el que li agrada. Margalida Seguí va remarcar que el més gratificant és aconseguir un bon producte, valorat pel consumidor, com és el formatge en el seu cas, que surt dels seus propis animals, a casa seva i gràcies a la seva feina.

Les germanes Riera van destacar per la seva aposta pel sector hortícola ecològic i que els tractaments fitosanitaris que els han donat millors resultats des de sempre són els ecològics. És una manera de tornar al passat amb noves tècniques. “Tornar a la terra el que ens dóna és l’únic que és efectiu”, va explicar Joana Riera. Bonafé va recordar que “el 80% de la terra de les nostres illes està gestionat pel sector primari”. Margalida Seguí va afegir que “l’agricultura i la ramaderia és el sector que sempre ha estat el primer a adaptar-se al canvi climàtic”.

Totes les participants van reconèixer que aquesta pandèmia ha servit per acostar el producte de proximitat. Ara queda pendent que pugui ser identificat correctament pel consumidor. Les cooperatives, per la seva part, han demostrat un cop més que són eines vàlides i actuals que es poden adaptar a qualsevol situació, va remarcar Bonafé. A l’acte hi van ser presents la consellera d’Agricultura en el període 2007-2010, Mercè Amer Riera; la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Manacor, Carme Gomila; i la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Maria Francisca Parets, entre altres.

Els propers actes, que s’organitzaran els dimarts a la tarda, debatran sobre les diverses formes de viure Fora Vila i dues conferències, una sobre toponímia i una altra sobre creences i supersticions del camp.

Nou comentari