Balears Vadevi
Els mallorquins Can Det reben el premi a la millor olivera monumental d’Espanya

Aquesta setmana s’ha lliurat el premi a la Millor Olivera Monumental d’Espanya de l’any 2000 a un arbre mil·lenari de la finca de Can Det, a Fornalutx. El reconeixement, que atorga l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO), s’ha fet públic en un acte en què hi ha participat la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha.

Segons la resolució del jurat, l’olivera de Can Det és de la varietat autòctona empeltre i probablement té més de 1.100 anys. Destaca per la seva soca espectacular, el seu tronc, que és molt voluminós, arribant a fer més de 6,5 metres de perímetre, i les seves cavitats. Segurament, va ser sembrada pels musulmans devers el segle IX. Actualment, les seves olives serveixen per fer oli a la tafona de Can Det, la més antiga de Mallorca que utilitza el mètode tradicional de producció. 

En aquesta jornada festiva també hi han estat presents el propietari de la finca, Bartomeu Deyà; el batle de Fornalutx, Francesc Marroig, i la presidenta i el director de l’AEMO, Ana María Romero, i José María Penco, respectivament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa