Balears Vadevi
Es disparen les vendes de vi de Menorca aquest estiu

Si Menorca aquest estiu és un dels destins refugi de moda, els seus vins encara ho son més i és que el consum de Vi de la Terra Illa de Menorca s’ha disparat amb un augment respecte la temporada 2019 que oscil·la amb percentatges que van des del 15 al 50 per cent segons fonts consultades.

Un creixement que s’explica per diversos factors que apuntalen aquesta pujada en un cercle virtuós on coincideix el fet que els vins menorquins s’han convertit en imprescindibles a les cartes dels restaurants menorquins de referència per la seva qualitat, la presència a Menorca d’un turisme que consumeix aquest tipus de productes i finalment, la sensibilitat i preferència pel producte de proximitat o de kilòmetre zero.

Tots aquests factors son decisius tal i com explica Xavier Solano, propietari del Celler Sa Forana i president de l’Associació de Productors de Vi de Menorca. “No tinc dades agregades de tots els cellers però parlant amb un i l’altre, tots em diuen que noten aquesta pujada” explica. “En el nostre cas et puc parlar d’un creixement de ventes del doble respecte 2019” assegura Solano.

Un altre dels cellers consultats és Binifadet, que també confirma que les ventes estan per damunt les xifres de 2019 però que en el seu cas particular, ja preveien perquè aquesta temporada han obert dos establiments de restauració nous. “En la distribució estem creixent un 15% respecte al 2019 però en canal propi, es a dir a través del restaurant del celler, encara sumem més, també tenint en compte que enguany estem explotant dos nous establiments on també es consumeix preferentment el nostre producte” explica Lluís Anglès, gerent de Binifadet.

Anglès matisa però que quan mirem les xifres de final d’any, les ventes no hauran pujat tant com ara sembla. “El vi disponible és el que és, el mateix que fa dos anys. El que passarà és que el vendrem més ràpid, però no vendrem més quantitat. Pujaran les vendes una mica perquè el que no es va vendre l’any passat, s’ha venut a principi de 2021 i això farà que al 21 s’hagi venut més. Però tinc la impressió que al 2022 tornarem a vendes del 19, que s’acabaran abans” conclou. La previsió generalitzada és l’estoc pugui arribar fins a finals de setembre tot i que alguns cellers com per exemple Son Cremat, amb produccions fins a 2.000 ampolles, ja han esgotat tot el que havien produït. Cal recordar que la producció de Menorca està al voltant de les 120.000 ampolles l’any entre els 9 cellers que elaboren vins sota el segell de la IGP Vi de la Terra Illa de Menorca.

Binifidet | Iciar-J.-Carrasco

Distribució i restauració també ho perceben

Des de De Vins Menorca, la distribuïdora amb més volum de l’illa i que representa diversos cellers menorquins, confirmen que enguany estant notant aquest fort increment de ventes de Vi de Menorca, una pujada que estan veient tant a la seva botiga com al canal horeca. “Nosaltres el canvi de tendència ja el vam notar al mes de juny, quan vam poder treballar a molt bon ritme d’una manera inusual” explica Dani Boix, gerent i propietari. “Tant des del client resident o client turista que entra per la porta de la botiga i que ens demana comprar vi d’aquí per consumir a casa com també el que estem servint als restaurants, estem detectant aquest increment que es pot situar al voltant d’un 30 per cent” afegeix “En el nostre cas, hem hagut de reforçar equips i torns de feina per donar abast a la demanda” comenta Boix.

Per la seva banda, la sommelier Raquel Yagüe del grup de restauració Ses Forquilles, només fa que confirmar la tendència. “Nosaltres hem tingut un increment d’un 40 per cent respecte l’any passat i ho dic perquè a dia d’avui, per exemple ja no tinc vins de cellers com Son Cremat o Iamontanum, que és veritat que son produccions més aviat petites respecte Torralbenc o Binifadet, però que vam esgotar en el cas del viognier del celler de Ciutadella, fa tres setmanes” explica Yagüe.

“Aquest també és un estiu amb molta més afluència de gent a l’illa que l’any passat. Perquè et facis una idea, pel restaurant Rais que tenim al port de Maó, van passar al juliol 3.800 persones i això vol dir que hem atès 1.500 comensals més que l’any passat” detalla. “Hi ha una tendència de consumir més tipicitat i per això el client vol tastar productes d’aquí. Si que és veritat que no tenim varietats autòctones com Mallorca, però les elaboracions que es fan aquí amb raïms cultivats aquí, volen ser tastats. Nosaltres tenim molta varietat de vi de Menorca perquè a la nostra carta hi ha Sa Forana, Son Cremat, Torralbenc, Sa Cudia, Binifadet i Iamontanum” comenta.

Així mateix s’expressa Sara Sanchís, sommelier del restaurant Sa Pedrera d’es Pujol i assessora vitivinícola del grup Ses Bruixes. “Hi ha un interès creixent pels vins de Menorca i el client, quan els demana, queda gratament sorprès per la seva qualitat. Aquest any hi ha molta gent a l’illa i això ha afavorit aquest gran consum, especialment per aquell que ha vingut a gaudir de l’illa des d’un punt gastronòmic” explica. “A l’altre cantó de la moneda també he descobert una realitat quan he tingut la oportunitat aquest estiu de treballar per clients privats a les seves finques i és que dins la llista de compra que encarregaven, no apareixien vins menorquins i això vol dir que encara hi ha feina a fer per promocionar-los” assenyala Sanchís.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa