Balears Vadevi
Menys rendiment però millor qualitat de raïm a Menorca

Si li haguéssim de posar nota a la verema d’enguany a Menorca, segurament la posaríem alta i és que pràcticament tots els cellers menorquins, s’han trobat amb una vinya sana, sense el malson d’altres temporades afectades pels problemes derivats de la humitat. La sequera ha portat, això si, un rendiment inferior de les parcel·les però la qualitat del vi està més que assegurada. Des de llevant fins a ponent, la percepció de propietaris i enòlegs ha estat pràcticament la mateixa. Anem a conèixer uns quants exemples.

BINIFADET

Divendres passat el celler de Sant Lluís va acabar de collir el darrer gra de raïm de la seva finca, el cabernet sauvignon. 2021 ha estat un any de poca pluja i això ha afavorit poder veremar a una vinya sana en quant a quantitat i qualitat.

Tal com explica el seu propietari, Lluis Anglès, les xifres hauran estat pràcticament similars a la de l’any passat, per damunt els 100.000 mil quilos, la gran majoria collits de la seva finca però també d’altres finques de l’illa on acaben de comprar el que els falta per poder elaborar les 12 referències que Binifadet comercialitza. “Aquest any haurem de córrer una mica més amb el blanc i el rosat perquè estem sense existències des de fa un mes i ens agradaria poder tenir vi de cara a la campanya de Nadal” detalla Anglès. El que si que comenten és que van avançar la verema uns dies respecte el que habitualment feien i és que les altes temperatures patides aquest estiu van accelerar-ne la maduració.

Verema al celler Torralbenc
Verema al celler Torralbenc | cedida

TORRALBENC

El celler d’Alaior de la família Urtasun aspira enguany a situar-se a les 40.000 ampolles després d’haver tingut una bona verema, fruit d’una vinya sana amb un raïm que ha madurat força bé.

Així ho explica Cesar Palomino, enòleg de Torralbenc després d’haver finalitzat aquest dies tota la collita de merlot i syrah. Un procés que iniciaven a finals d’agost amb el pinot noir que destinaran enguany a fer una petita producció d’un nou escumós del que esperem sentir-ne rallar d’aquí un any. “Imagino que podrem fer una tirada curta d’un milenar d’ampolles, no gaire mes” detalla. Les 13 hectàrees que tenen en producció han tingut bon comportament i s’han pogut recollir varietats de chardonnay, sauvignon blanc, viognier, parellada, monestrell, syrah, malvasia i merlot a més del pinot noir.  

BINITORD

En Toni Salord, copropietari del celler Binitord de Ciutadella explica que enguany ha estat una verema amb menys producció però en canvi, de molt bona qualitat. “El rendiment ha estat més baix per parcel·la degut a la sequera, tenint en compte també que només vam regar dues vegades durant la temporada” explica. “Nosaltres vam començar a veremar més tard que l’any passat però en canvi, vam acabar abans, cosa que vol dir que hem tingut una verema curta en el temps perquè s’han ajuntat la maduració de les varietats” afegeix.

El resultat final els permetrà segurament situar-se al voltant de les 36.000 ampolles al mercat però aquesta disminució de la producció, no els deixarà incorporar cap novetat de les que tenien previstes. Cal recordar que en aquest celler situat a mig camí del Far d’Artrutx s’elaboren cinc vins diferents un negres, un blanc, un rosat i un vermut. El rosat porta les varietats d’ull de llebre, syrah, merlot i cabernet sauvignon. El blanc es també un coupage de chardonay, macabeu, malvasia i moll i el negre porta ull de llebre, merllot, syrah y cabernet sauvignon.  

Dies de verema a Sa Marjaleta de Menorca | cedida

SA MARJALETA

El celler de la família Casasnovas a la costa sud de l’illa, molt a prop de la platja la famosa platja de cala en Turqueta va decidir aquest any avançar la verema per no pasar-se de grau ja que l’any passat es van trobar amb un raïm molt madur.

“Nosaltres cerquem els 4000 kilos per hectàrea, cosa que vol dir que el rendiment és baix però la nostra obsessió és la màxima qualitat. Hi ha hagut anys que hem estat damunt els 2000 kg” explica l’Andreu Casasnovas. La seva és un producció petita, d’unes 5000 ampolles amb la que elaboren dos monovarietals de syrah i viognier. També tenen plantat merlot i chardonnay amb els que van fent proves que tenen com objectiu algun dia poder afegir un nou vi a la seva col·lecció. 

SA CUDIA

Les sis hectàrees i mitjà de vinyes de secà de Sa Cudia, ubicades al bell mig del Parc Natural de s’Albufera des Grau i de cultiu ecològic han tingut unes xifres semblants a anys anterior, tot i la sequera.

“La vinya estava molt sana però segurament la producció sigui un pèl inferior perquè nosaltres no regam i per tant, estem exposats al que estableixi la meteorologia” explica Mercè Avellan, l’enòloga responsable de les vinyes. “Segurament arribarem a les 17.000 ampolles però baixarà la quantitat de Favaritx Blanc i de Sa Cudia, els monovarietals de malvasia que elaborem” detalla. “El que si que noto en trenta anys de professió és que cada vegada s’avança la verema i és que el canvi climàtic és un fet evident” manifesta.

La verema 2021 ha començat al Son Cremat, Menorca | Quim Cuatrecasas

SON CREMAT

Des de Son Cremat, el seu propietari, Joan Fullana explica satisfet que enguany han trobat la vinya en molt bon estat i que això els permetrà doblar la producció. “On més creixerem serà amb el nostre rosat, que passarà de les 300 ampolles de l’any passat a les 1000. Entre els tres monovarietals que produïm arribarem per primera vegada a les 5.000 ampolles” explica Fullana. 

Actualment produeixen un muscat, un chardonnay i un merlot que surten de les dues hectàrees que tenen en producció a Maó. L’objectiu és poder plantar una hectàrea més de merlot quan els sigui possible.

CELLER SOLANO

A la finca de Cugollonet Nou de Sant Climent, on la familia Solano Molins hi té el seu celler, encara els falta acabar del tot la verema ja que amb el cabernet sauvignon, han volgut esperar una mica més en collir-lo per aconseguir el punt òptim que volien.

“Serà la setmana vinent, no podem esperar i més després de les pluges que han caigut recentment” explica Xavier Solano, copropietari. “La producció aquest any serà inferior però estem convençuts que la qualitat serà molt millor” explica Solano. L’any passat van poder arribar a les 15.000 ampolles però preveuen que aquesta collita es quedin al voltant de les 12.000 aproximadament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa