Balears Vadevi
Més joves i més producció ecològica al sector primari de les Pitiüses

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha viatjat aquesta setmana a Eivissa, on ha pogut conèixer des d’una finca a Sant Llorenç de Balàfia, a Sant Joan de Labritja, el cas d’una jove agricultora que tot just s’ha incorporat al sector primari en ecològic de 2022 gràcies en part a les ajudes de la conselleria. De fet, el cas de la jove se suma a la d’altres 200 persones que també s’hi han incorporat en els darreres anys, entre 2016 i 2022.

“A Eivissa i a Formentera augmenta la gent que s’incorpora al sector primari, augmenta la producció ecològica d’una manera molt interessant, i això va acompanyat d’un sentiment general de gent que compra i que ho demanda. Es podria dir que venen tot el que produeixen, fet que possibilita poder continuar creixent en el futur”, apuntava la consellera. I de fet, continuava, “és molt curiós perquè Eivissa, on el sector primari es va veure tan arrasat amb la irrupció del turisme, amb l’abandonament de la pagesia i els cultius, sigui on ressorgeix amb aquesta força el sector, amb persones, que potser els padrins tenien finques, però no han heretat els coneixements, i decideixen associar-se, recuperen cultius i varietats”.

De la Concha també ha visitat les parades de producte local del Mercat de Santa Eulària des Riu, on es venen, entre d’altres, els productes dels joves agricultors incorporats els darrers anys i la cooperativa ecològica d’Eivissa, Ecofeixes. Ha estat acompanyada pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, i el director de Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa, Joan Marí. 

Ajudes perquè els joves accedeixin al camp

Fernández ha detallat que els 200 joves agricultors que s’han incorporat a les Pitiüses han rebut fins a 6 milions d’euros de l’ajuda per a la incorporació de joves agricultors a través de la conselleria. Això suposa que un 27% dels 21 milions d’euros destinats a aquesta ajuda han estat per a joves d’Eivissa i de Formentera. Es tracta de 75 dones i 125 homes, i l’import mitjà que han rebut és de 30.000 euros.

“La incorporació serveix perquè els joves accedeixin al camp, puguin arrancar amb inversions, i solen tornar a invertir al cap d’un any per fer les explotacions cada cop més viables”, explicava Fernández, qui ha afegit que “molt pocs abandonen, just 8 o 9 en aquests anys, fet que demostra que el jove que s’incorpora fa una aposta molt decidida pel sector”.

Tres dels cinc municipis on més joves s’han incorporat de totes les Balears són Santa Eulària des Riu, Sant Antoni de Portmany i Sant Joan de Labritja.

Producció agrària, triplicada en 10 anys

La producció agrària en ecològic s’ha triplicat en la darrera dècada a Eivissa i ha passat de les 332 hectàrees en 2011 a les 1.023 en 2021. També s’han incrementat els productors i elaboradors en ecològic, dels 138 el 2020 a 142 el 2021. El sector ecològic a Eivissa creix a un ritme d’un 10% anual, mentre la mitjana a les Illes és del 6,5%.

La nova PAC i PDR, a partir del 2023

De la Concha explicarà aquest dimecres horabaixa les novetats del Programa de Desenvolupament Rural del període 2023-2027 en una reunió amb el sector. En el cas de les Balears, el proper PDR augmentarà un 6% respecte del període actual, 6 milions d’euros més a l’any. Seran 144,4 milions d’euros en 5 anys en ajudes com la d’incorporació de joves, la de l’agricultura ecològica o la d’inversió en explotacions agràries. La consellera ha destacat també que les Pitiüses «es veuran molt especialment beneficiades, perquè s’ha aconseguit una regió socioeconòmica específica per a les Balears». Això implicarà que els pagesos de les Balears, de mitjana, rebin un 60% més per hectàrea del que rebien fins ara, que en el cas dels pagesos d’Eivissa i Formentera serà un 103% més.

“Es doblarà el que cobraven abans, i esteim molt contents perquè durant la negociació sempre teníem molt present la doble i la triple insularitat, i s’ha aconseguit compensar-la”. En total, de pagament bàsic passaran a percebre 636.826,66 euros, mentre que fins ara rebien 313.450,78 euros. També es veuran beneficiats els joves, que rebran un plus d’un 100% del valor mitjà del dret (188,64 euros) i les dones, un 15% addicional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa