Balears Vadevi
Satisfacció en el sector vitivinícola amb la decisió de Brussel·les

No ha passat d’un altre ensurt. En aquests termes es manifesten distintes veus consultades per Balears Vadevi davant la decissió del Parlament Europeu que finalment demanarà que les etiquetes de vi tinguin una recomanació de consum moderat i responsable, enlloc de l’advertiment sanitari que alertaria que el consum d’alcohol pot ser un factor de risc pel desenvolupament del càncer, advertiment que l’Informe sobre l’estratègia europea contra el càncer proposava.

Els darrers dies s’havien intensificat els contactes davant la inminència de la votació i, mentre la CECRV feia moviments amb els lobbys europeus i enviaba l’argumentari a tots els membres d’aquesta organització espanyola, entre els quals les Denominacions d’Origen de Mallorca, la DO Binissalem s’havia posat en contacte amb els eurodiputats illencs al Parlament de Brussel·les per demanar-lis que ho votassin en contra de la iniciativa o s’abstenguessin.

Sabedors que era una maniobra d’escàs recorregut, apel·laven a la seva responsabilitat tot demanant un gest simbòlic per no col·laborar amb una decisió que hagués suposat un cop molt dur per a tot el sector del vi . La preocupació s’havia estès davant la negativa de la majoria de la Cambra europea a considerar els arguments esgrimits per aquells que s’oposaven al contengut de l’informe i que relacionaven el consum de vi amb una arrel cultural ancestral i amb la reconeguda dieta mediterrània.

Per part seva, des de la DO Pla i Llevant s’ha fet difusió de l’argumentari científic que sosté, com ja va explicar l’investigador Andreu Palou a Balears Vadevi, que no és comparable l’efecte del vi i del tabac sobre la salut. Palou es mostrava rotund a assegurar que el tabac té components que poden tenir efectes cancerígens i el vi, no.

“La notícia havia causat una gran alarma en ser transmesa de manera simple i sense matisos, diuen des de Pla i Llevant. Es posava totes les begudes alcohòliques en el mateix sac. El vi és ben diferent a la resta de begudes i mereix un comentari apart”, explicava Antoni Bennàssar, president de Pla i Llevant als mitjans de comunicació.

Aquest debat va començar l’any 2011 quan es va decidir que tots els productes alimentaris de la UE havien de dur el mateix tipus d’informació a les seves etiquetes. En aquell moment els productes amb contingut d’alcohol varen quedar exclosos de l’obligació de l’etiquetatge.

“Des del sector del vi sempre ens hem oposat a aquesta mesura per diverses raons. En primer lloc, no es distingeix entre vi i altres begudes espirituoses amb alt contingut d’alcohol. En segon lloc, el vi, és un component de l’anomenada dieta mediterrània  de la que són ben coneguts els seus efectes positius sobre la salut com ho demostren una gran quantitat d’estudis científics”.

A més, per rematar aquest debat, les DO de Mallorca estan adscrites i formen part activa del programa europeu Wine in Moderation que recomana el consum moderat i responsable del vi. “En totes les activitats que realitzam: cursos, demostracions, presentacions, tasts, sempre feim constar la necessitat de fer un consum moderat del vi i ho concretam en una sèrie de mesures específiques a seguir”, ens recorden.

Finalment, fonts de Vi de la Terra Mallorca adverteixen d’altres iniciatives que a nivell europeu planen amenaçadores sobre el sector del vi, com és el debat encara no resolt sobre l’obligatorietat d’incloure en l’etiquetatge del vi la seva composició nutricional. “Temem que, si això arriba a formalitzar-se, el contengut en proteïnes del vi faci enrere una part del consum”. Tot i això, de moment aquesta qüestió no passa de ser un nigul a l’horitzó i les organitzacions del vi confien que, a l’igual que ha passat en aquesta ocasió, la forta oposició dels grans països productors aconsegueixi frenar iniciatives com la que s’ha frenat ara la Parlament Europeu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa