Balears Vadevi
Creix l’ocupació al sector primari en un 27% respecte a 2020

El Consell Agrari Interinsular ha fet la seva reunió d’enguany enmig de la preocupació per les dades que arriben sobre la situació de l’economia i del sector, quan a encariment dels costos de producció…, però també amb bones notícies.

Presidia la reunió la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, que ha repassat els reptes i les fites del sector primari i agroalimentari durant el darrer any i ha volgut llançar un missatge de confiança. La consellera ha destacat “el moment d’oportunitat que viu el sector i que no es produïa en dècades” i ha animat els pagesos, ramaders i cooperativistes a aprofitar-lo.

De la Concha ha repassat la feina realitzada, especialment durant el 2021 i el 2022, i ha remarcat que el sector “ha revertit la tendència completament, hem passat d’un sector desanimat a un sector il·lusionat, amb dades positives en vendes i comercialització, en increment de l’agricultura ecològica i en incorporació de joves“. La consellera ha explicat que “hem de deixar de parlar d’un sector en mil problemes, quan és un sector que floreix, diversifica economia i crea llocs de feina“.

La consellera ha destacat les dades que marquen el canvi en la tendència a la reunió/CAIB

Per la seva banda, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha qualificat de “brots verds” les darreres dades que s’han conegut sobre el sector primari. En aquest sentit, ha destacat la creació d’ocupació que ha augmentat un 27% respecte de 2020, segons dades del CES.

És el sector que més creix, en autònoms i també en població assalariada“, ha explicat. Fernández ha valorat que “són dades positives, la inversió en el sector primari és esperançadora, genera diversificació econòmica, tenim un sector que lluita i una conselleria que és al seu costat”, i ha contextualitzat que el pes del sector primari a l’economia de les Balears és “similar a la que té el País Basc, superior a la que té Cantàbria i molt superior a la que té Madrid”, apuntava.

De la Concha ha repassat les fites rellevants aconseguides com el reconeixement de la insularitat dins la nova PAC, que suposarà que el sector de les Balears percebi un 50% més que la mitjana de la Península, i un 60% més que rebien fins ara. També ha destacat la inclusió d’un percentatge mínim de producte local als establiments de l’hostaleria i de restauració, que suposarà uns 20 milions d’euros anuals per al sector primari en el seu conjunt. La consellera ha recordat també el repartiment i retorn del patrimoni de les cambres agràries a les organitzacions professionals agràries després de 40 anys, la creació de la marca ‘Som Pagesos’, així com les actuacions en relació amb els escorxadors i al Parc Agrari de Palma.

La consellera ha estat acompanyada, durant la reunió, del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, i el secretari general de la conselleria, Jorge Sánchez. Han assistit a la reunió representants d’Asaja, Unió de Pagesos de Mallorca, Unió de Pagesos de Menorca, AGRAME, Fagme, UPA-aia, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Consell de Menorca i Consell de Formentera.

Mateu Morro ha estat fins ara gerent del FOGAIBA | Foto: CAIB

Mateu Morro, nou president del Consell Agrari Interinsular

Durant la reunió del Consell Agrari Interinsular s’ha aprovat per assentiment general el nomenament de Mateu Morro, exgerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, (FOGAIBA), com a nou president del Consell Agrari Interinsular. Aquesta figura l’ocupa una persona de reconegut prestigi en el sector primari i agroalimentari illenc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa