Balears Vadevi
Sofrit pagès i blanc d’àmfora de Can Rich, el maridatge eivissenc perfecte a bord de Baleària

La companyia naviliera Baleària segueix facilitant les connexions entre Catalunya i les Illes Balears de manera àgil i còmoda oferint diversos enllaços diaris entre les ciutats d’ambdós territoris. Sortint del Port de Barcelona, hem visitat Mallorca i Menorca; però avui ens ve molt més de gust gaudir d’un viatge tranquil fins a Eivissa, on ens deixarem seduir per les seves múltiples propostes: tindrem temps per a tot, però d’entrada, ens deixarem seduir per la descoberta del producte local. Per què no gaudim d’un bon maridatge que combini gastronomia i vi d’Eivissa?

Baleària ofereix rutes a diari entre Catalunya i Balears | Baleària
Baleària ofereix rutes a diari entre Catalunya i Balears | Baleària

Un dels plats més típics de la cuina d’Eivissa és el sofrit pagès. La seva cuina tradicional, molt marcada per la insularitat, sempre ha estat més basada en plats de peix que de carn. La cria d’animals com porcs, aviram, ovelles i cabres era una activitat que no estava a l’abast de tothom i només la podien realitzar algunes famílies que disposaven de les condicions per fer-la. És per aquest motiu que el sofrit pagès, un plat on els ingredients principals són les carns i els embotits de l’illa, era un plat ocasional i per tant formava part del receptari més festiu i es reservava per les grans celebracions.

Aquesta creació barreja carns d’aviram, principalment pollastre i de xai, els dos embotits més típics de l’illa, la sobrassada i la botifarra, amb patates i diferents verdures, cebes, carxofes, pebrots verds. També porta tomàquets, alls, julivert, sal i oli d’oliva. No té una recepta única, pel que podem trobar variants en funció de l’indret concret d’Eivissa i del cuiner que la prepari.

El procés d’elaboració. En primer lloc, es fan bullir les carns, cadascuna per separat, en olles amb aigua, ceba, llorer i sal. I un cop són ben tendres, es retiren de les olles, es deixen escórrer, se sofregeixen en una paella amb oli d’oliva i es reserven en una olla gran. D’altra banda es colen els brous i es barregen en un sol recipient.

En la mateixa paella on hi hem sofregit la carn, hi fem ara un altre sofregit amb les verdures que haurem tallat a trossets, primer els alls i el pebrot, després el tomàquet. Quan ja estigui gairebé llest, hi afegim una picada feta amb all i julivert i unes fulles de llorer. Més tard, hi afegirem una mica de brou del que tenim reservat i, quan estigui tot ben lligat, es tirarà per sobre de la carn, i s’hi afegirà també la resta del brou.

Fregirem les patates tallades a trossets amb els alls i les tirarem dins de l’olla on tenim la carn. Ara toca fregir els cors de les carxofes, tallades a quarts i també es tiren dins de l’olla. Es posa al foc l’olla amb tots els ingredient i quan arrenqui el bull hi afegirem una mica més de picada d’all i julivert, i també els embotits, la botifarra i la sobrassada, també tallats a trossets. Es deixa coure fins que els embotits estiguin cuits evitant que s’esmicolin a la sopa. Després de tots aquests passos, ja tindrem el sofrit pagès preparat.

Per acompanyar el sofrit pagès hem triat un vi eivissenc molt singular, el vi Blanc d’Àmfora del celler Can Rich de Sant Antoni de Portmany. Aquest vi s’ha elaborat amb raïms de la varietat muscat cultivats sota els preceptes de l’agricultura ecològica a la finca de Can Llaudis, al Parc Natural de Ses Salines. És un vi emparat per la denominació Vins de la Terra d’Eivissa que un cop fermentat, fa criança de 6 mesos en àmfora de terracota.

Tan bon punt es va servint el vi a la copa va impregnant l’ambient amb les seves aromes, molt intenses i típiques de la varietat amb que ha estat elaborat. Les notes de suggestió floral que ens recorden la flor de taronger, l’acàcia i el gerani són les protagonistes en el primer moment. A poc a poc, van deixant pas a aromes de fruites tropicals, de mango, litxi i de fruita de la passió. És un conjunt exuberant i molt atractiu.

Quan el tastem, una acidesa viva i ben present però molt ben equilibrada li aporta molta frescor i actua de fil conductor de les aromes de fruita, ara de préssec de vinya i albercoc, en un pas de boca ampli on es mostra untuós i amb un final lleugerament amargós que el fa molt llaminer.

L’acidesa del Blanc d’Àmfora neteja i refresca la boca després de cada mos de sofrit pagès, al temps que la seva textura untuosa es combina de manera excel·lent amb les carns bullides i sofregides, potenciant-ne el sabor i aportant un punt de fruita que fa de contrapunt de la potència dels embotits. L’equilibri final després d’haver menjat el sofrit pagès acompanyat del vi, és tant sorprenent com eficaç, deixant una sensació molt plaent.

Entrada al celler eivissenc Can Rich| E.V.

De Barcelona a Eivissa, còmodament amb Baleària

La companyia naviliera permet viatjar entre la capital catalana i Eivissa en ferri amb la comoditat que asseguren tots els serveis a bord. Es pot descansar, comprar algun record a la botiga o connectar-se a una bona xarxa de wifi si és necessari. Hi ha l’opció d’embarcar el cotxe al ferri i qui viatja amb mascotes, també podrà gaudir d’un viatge perfecte.

Desembarcats a Eivissa, toca gaudir de l’illa: visites a l’illot d’Es Vedrà, banys en alguna de les seves reconegudes cales, practica de l’snorkeling o enamorar-se de les seves postes de sol. I per a fer encara més inoblidable la visita, toca també gaudir del producte local: de la seva gastronomia i cuina tradicional, així com dels vins que s’hi embotellen, que faran el delit de qualsevol comensal. Aquest maridatge entre el sofrit pagès i blanc d’àmfora de Can Rich poden ser un bon punt de partida.

Aquesta és la informació bàsica del trajecte, que es pot ampliar i reservar seguint aquest enllaç.

Freqüència:Serveis diaris
Port de sortida/arribada: Barcelona: Terminal Port-Nou, s/n (Salida 21 de la Ronda Litoral)
Port de sortida/arribada:Eivissa: Port d’Eivissa – Dique Botafoc
Distància: 287,1 Km

El trajecte de Barcelona a Eivissa es pot fer en aquests horaris: sortida a les 22:00 hores i arribada a les 6:00 al Port d’Eivissa; i d’Eivissa a Barcelona, amb sortida a les 10:00h del matí de l’illa, i arribada a les 18:00h a la capital catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa