Balears Vadevi
Eivissa destina 685 mil euros a millorar de l’entorn agrari

La finca de Can Sunyer fou l’any 2021 una de les 342 beneficiàries de les Ajudes per a la recuperació, el manteniment i la consolidació de l’entorn agrari i agrodiversitat de l’illa d’Eivissa, que comptà amb un pressupost total de 514.845 euros, un 50% més que l’any anterior. Enguany, els números s’incrementen fins els 685 mil, consolidant una tendència a l’alça en el suport i manteniment del paisatge agrari.

Durant una visita recent a la finca del president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, explicava la importància “d’aquesta ajuda que ha permès recuperar finques, cosa que és bo per Eivissa i pels propietaris que aconsegueixen posar en valor zones que estava en estat d’abandó, tot recuperant el paisatge i l’entorn rural”.

El president manifestava la seva “satisfacció” i el compromís del Consell d’Eivissa per recuperar sector primari, “com és exemple aquesta finca que s’havia emboscat i sobre la que ara s’han sembrat 300 ametllers”. Marí ha reiterat el paper necessari de les administracions “per impulsar la producció local” tal com es va fer constància en la primera mesa de treball del Consell Insular de Promoció del Producte Local, impulsat per la PIMEEF i finançat pel Consell d’Eivissa, en què s’aposta per la promoció amb esforços conjunts del sector públic i el sector privat.

D’altra banda, el director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, explicava que el sector feia anys demanava “la implicació dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible en el manteniment del nostre paisatge, cosa que ha aquesta finca demostra que anàvem per la bona direcció”. Aquest projecte compta amb un finançament amb càrrec a referit fons de 2.642.244,09 euros, tenint en compte que el termini d’execució és en 5 anys.

El director insular compartia que el Consell d’Eivissa ha definit els criteris per saber a on es destina aquesta ajuda, invertint aquests recursos en el sector “més tradicionals, de secà” que fins ara “només rebia una ajuda de la Unió Europea, la PAC, que donava 92 euros per hectàrea, del tot insuficient”, complementant així altres ajudes que reben “els sectors més professionals, com els conreus de regadiu”.

Aquesta convocatòria s’han superat les previsions, incrementant-se en un 79,06% el registre de entrada de sol·licituds d’ajuda aquest any, tot valorant-se des del Departament d’Agricultura com a molt positiu. Així, en la convocatòria anterior corresponent a l’any 2019 es varen presentar un total de 191 sol·licituds de pagament i, en virtut d’aquesta convocatòria 2020-2021 s’han presentat 342 sol·licituds de pagament, la qual es tradueix en un increment del 94,20% de la superfície llaurada de secà respecte a l’any anterior, així com un 80,98% de la superfície sembrada i un augment del 88,58% dels caps ovins/caprins.

Vist l’increment de la quantia de concessió en un 43,99% respecte a la primera convocatòria, concedint de 359.643,82 € al 2020 a 517.845€ aquest passat 2021, el Consell Insular d’Eivissa ha fixat una consignació pressupostària de 685.000 euros de base per a les ajudes per a la recuperació, el manteniment i la consolidació de l’entorn agrari i agrodiversitat a l’illa d’Eivissa per aquesta propera convocatòria 2022.

Can Sunyer, la finca triada per la presentació d’aquest balanç, escoltava també el responsable d’aquesta finca, Dani Tur, explicant que “aquesta ajuda ens ha permès netejar els marges, treure arbres morts i aprofitar altres línies d’ajudes per sembrar 300 ametllers i 40 garrovers”, cosa que Tur ha considerat “impossible” sense el suport del Consell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa