Balears Vadevi
Eivissa fa festa reivindicant les tradicionals fonyades i trascolades

Ja fa més de deu anys que ho reivindiquen, però el cert és que les fonyades i trascolades no són pas cap novetat a Eivissa. La Comissió de Festes de Jesús entén que cal cuidar i recordar aquesta tradició local a l’hora de fer vi i per això durant l’última dècada llarga han incorporat l‘activitat de la trascolada coincidint amb els dies de celebració de les festes locals.

“Moltes cases eivissenques s’han fet tradicionalment el vi a casa“, explica a Balears Vadevi Maribel Juan, membre del comitè organitzador d’aquesta activitat, “i malgrat avui dia s’elabora diferent i ja hi ha moltes cases que ja no en fan, sentim que és important donar valor a aquest element de la nostra cultura i tradició“.

De fet, ha estat aquesta setmana que en el marc de les Festes de Jesús ha tingut lloc una nova cita amb la trascolada. Coincidint amb el mes de setembre, que és època de verema, es van collir uns 200 quilos de raïm de diverses parres de poble, i el següent pas fou reunir-se amb els veïns i veïnes per gaudir de la jornada entre trastanyades, cubells i frígoles. “Fem sa fonyada i a la gent li agrada molt, els més grans reviuen memòries, i els més joves descobreixen i coneixen maneres de fer d’abans. De fet, són els petits de casa els qui més s’animen a fonyar el raïm”, apunta Maribel Juan.

Un dels moments de la jornada | Foto: Maribel Juan

Malgrat, com deia Juan, cada cop són menys les persones que continuen fent-se el vi a casa, a nivell particular encara hi ha gent que ho manté. Ella mateixa n’és una, i comparteix que ho ha reprès des de fa una vintena d’anys i que ho viu envoltada de família i amics. “Fa content que s’estiguin fent coses per mantenir tradicions”, apunta.

I la pregunta següent és obligatòria. Què passa amb el vi que neix de la trascolada? Doncs esdevé el vi del poble, el producte que se servirà per festes o esdeveniments que s’organitzen al municipi. Algun any, fins i tot se n’ha fet vi dolç o vi de missa. En tot cas, se serveix quan ve Nadal, o per les Palmes, “sempre que es reuneix gent, s’aprofita per dur-lo”, apunta Juan. Perquè celebrar amb vi, i si és fet de casa, sembla que encara fa més festa.

El vi es posa en garrafes per deixar que reposi durant uns mesos abans de consumir-lo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa