Balears Vadevi
Eivissa forma futurs ambaixadors dels vins locals

Que a Eivissa s’hi elaboren vins, no és cap novetat. Que són de qualitat indiscutible -i ho diem reproduint paraules de professionals del territori- tampoc. Sigui com sigui, donar a conèixer aquesta realitat vitivinícola de l’illa sempre és una assignatura pendent, a la qual donen remei diverses formacions que s’hi van organitzant.

Sabors d’Eivissa, de la mà de PIMEEF i el Consell d’Eivissa, ha impulsat en els darrers anys l’organització de cursos en els quals es prescriuen i promocionen els vins eivissencs.

Amb un objectiu que va més enllà del simple guiatge o tast de vins, ja que aporta informació sobre els orígens de la cultura vitivinícola a l’illa, dona a conèixer productes i elaboradors i arriba a professionals que després poden reproduir-ho tot en els seus respectius negocis -en molts casos es tracta de restauradors que estan en actiu a l’illa- creant així noves veus i nous ambaixadors dels vins que es fan a Eivissa.

Vins tastats durant una de les sessions del curs de formació | Foto: Enotecum

Combinen teoria i pràctica, amb tastos de vins i visites a cellers

Les primeres formacions van néixer coincidint amb els mesos més difícils de pandèmia, però han continuat sumant edicions en vista de l’alta participació i concurrència que han anat rebent cadascuna de les cites amb el vi d’Eivissa. Així, sota el guiatge de l’equip d’Enotecum i amb la implicació de tots els elaboradors locals, s’ha pogut conèixer orígens, història i realitat del sector vitivinícola illenc, així com tastar tots els vins de l’IGP Vi de la Terra d’Eivissa i els dos escumosos que en l’actualitat s’hi elaboren.

Els cellers Can Rich, Can Maymó, Ibizkus, Ojo de Ibiza i Blacknose han posat els vins i compartit les singularitats i particularitats de cada producte i del seu procés d’elaboració. Per la seva banda, les persones assistents, n’aprenien també amb visites presencials a cellers, com la que es va fer en aquesta última edició del curs a Ibizkus.

Visita celler Ibizkus
Visita al celler Ibizkus | Foto: Enotecum

Desconeixement dels vins locals

El cert és que aquests cursos reben moltes persones vinculades amb negocis de restauració eivissencs. I gràcies a aquest tipus de projectes, tenen l’oportunitat d’ampliar el coneixement no només del vi eivissenc, sinó també del que es produeix arreu de l’estat espanyol. “Ens vam adonar que hi havia un gran desconeixement sobre els vins que fem a casa, i això ens ha motivat a donar veu cada cop més a la feina que fan des d’Eivissa i d’altres regions vinícoles espanyoles”, comparteix amb Balears Vadevi en Javier Escandell, responsable d’Enotecum. A més a més, apunta Escandell, que els locals incorporin oferta eivissenca “els dona un punt de diferenciació i singularització que sempre és positiu en qualsevol àmbit”.

Han fet dues fornades durant el 2021, i tot just aquest desembre ha finalitzat la de 2022 amb un nou èxit de convocatòria. S’hi van aplegar una setantena d’estudiants, però no és una xifra estranya pels organitzadors perquè aquests cursos sempre han penjat el cartell de complet. Parlen d’història, de cultura, de varietats i de llargues tradicions, i també tenen l’oportunitat de tastar diversos vins acabats i que ja circulen pel mercat.

Nous ambaixadors

El cert és que fruit d’aquestes sessions hi ha hagut canvis substancials, per exemple, en cartes de vins o en el treball a sala de diversos establiments eivissencs que es converteixen així en nous ambaixadors del vi del territori.

Sigui com sigui, segons Escandell aquestes formacions haurien vingut per quedar-se. De moment, comparteix que formacions com la d’aquest desembre podria mantenir un caràcter anual; a més a més, avança que també estan treballant per oferir un diploma que certificarà el coneixement en vins espanyols. “Serà d’un nivell molt alt, i veurà noms de prestigi impartint els continguts”, conclou Javier.

Mari Pau, davant de les instal·lacions del seu celler | Foto: cedida

La Mari Pau, de Can Riku

Mari Pau Tamayo és una empresària xilena amb restaurant a Eivissa, Can Riku. I és una de les persones que ha atès alguna d’aquestes formacions impartides a Enotecum. Comparteix amb Balears Vadevi que ha après molt en aquests cursos, i que precisament per això s’ha apuntat a diverses sessions perquè “sempre queden coses per aprendre”. A més a més, es confessa una gran apassionada del vi i “aquests cursos, dirà aporten un gran coneixement que després puc aplicar en el meu dia a dia professional”. “El món del vi s’ha de conèixer més i és molt important que nosaltres que tenim accés al consumidor facilitem aquesta culturització”, afegeix.

Tamayo agraeix que aquests cursos li hagin obert els ulls a descobrir productes que desconeixia, i tant li agraden que ara els vol incorporar en la nova carta amb la qual treballen de cara a 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa