Balears Vadevi
El jaciment de s’Olivera d’Eivissa es museïtzarà

El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramón, i l’alcaldessa de Santa Eulària, Carmen Ferrer, han visitat les obres que s’estan duent a terme al jaciment arqueològic de s’Olivera per cobrir-lo i, posteriorment en una segona fase, museïtzar-lo.

La consellera Ramon ha explicat que en aquesta primera fase dels treballs l’objectiu és protegir el jaciment de les inclemències meteorològiques, cobrint la totalitat del mateix que s’emplaça als espais lliures amb un mur de contenció i un tancament superficial permeable que permeti la il·luminació i la ventilació natural. Aquest projecte de cobriment i tancament del jaciment es va adjudicar per 280.000 euros a l’empresa Construcciones y mejoras Sa Torre, SL, i té un termini d’execució de prop de cinc mesos.

Rases de conreu d’època púnica

L’espai on es varen trobar les restes arqueològiques és de 2.495,58 m2 i consisteixen, com ha remarcat la consellera de Cultura i Patrimoni, en tota una sèrie d’elements que li atorguen un elevat interès patrimonial ja que demostren l’existència d’un conjunt molt significatiu de rases de conreu d’època púnica que cobreix la major part de l’espai, i a més es troben restes d’una edificació rural datada en època alt imperial romana de la qual es conserven elements importants, com ara una de les basses per a recollida d’oli o vi que és una de les més grans i millor conservades trobades a Eivissa fins al moment.

Aquest conjunt està enriquit també per una sèrie d’elements que pertanyen a l’època medieval andalusina com són sitges, pous i restes d’una altra instal·lació habitada. El jaciment excavat ocupava la totalitat del solar (10.0000 m2). Avui en dia es conserven visibles 1.500 m², sota la nau del Mercadona, i 712,16 m² als espais lliures del solar, mentre que la resta estan protegits i enterrats sota l’aparcament de l’establiment.

Ramon ha assenyalat que el principal objectiu del Consell Insular d’Eivissa juntament amb l’ajuntament de Santa Eulària és “posar en valor el nostre patrimoni” i ha destacat l’alt valor patrimonial d’aquest jaciment que, junt amb el molí i el safareig propers i propietats de l’ajuntament de la Vila des Riu, “podrem gaudir d’un recorregut patrimonial d’alt valor on es podrà conèixer importants mostres dels sistemes agraris que hi havia a la nostra illa des de l’època púnica fins a la medieval”. Ramon ha anunciat que el projecte museogràfic ja s’ha encarregat i estarà llest a finals d’estiu i es licitarà el més aviat possible perquè al llarg de 2023 ja sigui “un nou bé cultural i turístic per a la nostra illa”.

L’alcaldessa de Santa Eulària, Carmen Ferrer, ha manifestat que el projecte d’aquest jaciment és un “motiu d’alegria” perquè és un espai que “guanyem tots els eivissencs per recuperar la nostra història” i ha donat les gràcies a tots els implicats pel seu esforç que ha permès que, desprès d’anys de tramitacions, “ara ja puguem veure la llum. Serà un  jaciment que estarà obert i serà públic perquè tothom el pugui gaudir”.

Per la seua part, el president Marí ha expressat la seua satisfacció perquè amb aquest projecte “traiem a la llum patrimoni i història, a un indret on totes les civilitzacions que han passat per la nostra illa han deixat la seua empenta. És la nostra responsabilitat posar-lo en valor: recuperar i ensenyar aquest llegat històric” i ha remarcat que Eivissa “té molt que mostrar de la seua història, i donam una nova passa amb aquest jaciment que podran conèixer i gaudir tant els residents com els nostres visitants”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa