Balears Vadevi
Els productors d’oli d’Eivissa inicien la formació del Consell Regulador de l’IGP

A la fi es tanca el cercle que es va iniciar al maig de 2019 amb l’aprovació de la inscripció de la direcció general d’agricultura en el registre de IGP.

La tramitació és llarga i hi ha moments en que no s’ha d’acabar mai però l’oli d’Eivissa ha fet una passa més en el camí del reconeixement a la qualitat d’aquest producte emblemàtic de l’illa. Ha aconseguit l’aprovació del plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Oli d’Eivissa i el reglament del consell regulador d’aquesta IGP. LA noticia la donava la conselleria d’Agricultura del Govern de les Illes Balears a través de les xarxes socials. Se destaca que no és l’aprovació definitiva però si que demostra la fermesa de la tramitació. A partir d’ara i fins la constitució oficial del Consell Regulador, la direcció general de Sobirania Alimentària n’assumirà la gestió.

La noticia ha tengut una magnífica acollida per part dels productors: “El sector oleícola eivissenc portava anys treballant per a aconseguir la IGP ‘Oli d’ Eivissa'”, assenyala Mariano Tur, president  de l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’Olivar d’Eivissa ( ADVOE). “Creiem que és molt satisfactori per als productors ja que és un salt qualitatiu del producte. A més, la IGP és una assegurança per al consumidor, pels controls de qualitat que tenen les almàsseres, les plantacions, els sucs i, per la traçabilitat del producte. És un gran èxit per a tots els que tenim oliveres i creiem que a través del AOVE cuidem a més, el paisatge i el medi ambient“.

“És tancar el cercle que es va iniciar al maig de 2019 amb l’aprovació de la inscripció de la direcció general d’agricultura en el registre de IGP. El sector oleícola eivissenc portava anys treballant per a aconseguir la IGP “Oli d’ Eivissa”. Creiem que és molt satisfactori per als productors ja que és un salt qualitatiu del producte. A més, la IGP és una assegurança per al consumidor, pels controls de qualitat que tenen les almàsseres, les plantacions, els sucs i, per la traçabilitat del producte. És un gran èxit per a tots els que tenim oliveres i creiem que a través del AOVE cuidem a més, el paisatge i el medi ambient”, destaquen.

En El Consell Insular també están satisfets per la noticia, que fa una passa decisiva en el procés, segons indica l’enginyer agrònom i  de promoció de la qualitat agroalimentària Josep Lluís: “Ho veim com una fita important ja que implementa la formació d’una entitat que ha de gestionar la Indicació Geogràfica Protegida, que també ha rebut el reconeixement europeu definitiu recentment. La importància del Consell Regulador és que es tracta d’un orgue representatiu dels operadors inscrits a la IGP, elaboradors i productors, i que posa en mans del sector la gestió de la IGP, la promoció i, si així ho decideix, el control i certificació de l’oli acollit. És una peça clau en la difusió del coneixement de l’oli emparat per al IGP així com en la seua defensa i protecció. D’altra banda, la seua creació permetrà l’accés als ajuts dirigits als Consells Reguladors per a la gestió de la IGP.

L’elecció dels representants en el Consell Regulador s’ha de fer de manera democràtica entre els inscrits al cens de la IGP i la composició serà de 8 vocals, 4 dels quals escollits entre els olivarers i 4 entre els envasadors-elaboradors, de manera que s’assegura un equilibri entre les dues figures. El Consell Insular d’Eivissa, en qualitat d’autoritat competent en Consells Reguladors del seu àmbit territorial iniciarà les actuacions del procés electoral per a la constitució inicial del Consell Regulador.

Aprofitam la bona nova per fer balanç d’un any que el sector que enguany no ha obtengut els seus millors resultats. “Enguany, la collita es va fer un poc abans degut a la climatología, ja que en fer més calor, el fruit va madurar abans. I ha estat prop d’un 40% més curta respecte la de l’any passat la qual cosa no seria més que una anécdota que passa cada parell d’anys ja que és sabut que les oliveres combinen un any de gran producción amb un altre de més magra. S’han collit 142.253,46 quilos d’oliva que han fet 22.188,5 litres d’oli.

Això si, els productors han assenyalat que tot i que la producción d’oli baixarà devers el 48%, enguany, s’ha aconseguit salvar la qualitat que, enguany será excepcional. Aquesta és la fita per mantenir la bona imatge aconseguida amb el reconeixement de l’IGP”, afirma Mariano Tur.

Així, el 28,6% del total de suc d’oliva obtingut enguany, és a dir 6.366,39 litres, podran embotellar-se com IGP Oli dEivissa/Oli d’Eivissa, si les analítiques ho confirmen. Fins al moment, els laboratoris ja han certificat que 1.746 litres s’ajusten als paràmetres de la Indicació Geogràfica, mentre que la resta estan a l’espera dels resultats, remarquen des de l’agrupació. Els 15.822,11 litres restants, es podran destinar per a la venda sense que puguin portar el segell IGP o per a ús particular. D’altra banda, el sector de l’oli d’Eivissa ha sumat nous productors, que han pujat de 415 a 421, així com el nombre d’oliveres censades, que han augmentat en 5.444 arbres i han passat de 44.796 de l’any 2019 a 49.920 d’aquest. Així mateix, s’han incrementat les hectàrees d’olivar, que en un any han passat de 176,07 a 196,91, “una dada molt positiva per al sector agrícola, i també, per al medi ambient i el paisatge”, ha remarcat Tur.

 L’ADVOE agrupa 383 productors censats i la majoria produeixen oli per autoconsum .    

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa